2,6 miljoner personer får 30 miljarder i skatteåterbäring

By on 5 juni, 2023
Arkivbild

Nu kommer slutskattebeskedet till den som deklarerat senast 2 maj, drygt 2,6 miljoner personer får dela på nästan 30 miljarder kronor. Pengarna betalas ut under perioden 7–9 juni.

Lite över 900 000 personer får besked om kvarskatt, nytt för i år är att för de flesta ska kvarskatten vara betald redan 12 september i år.

Den 7–9 juni betalas skatteåterbäringen ut till de som ändrade eller lade till uppgifter i sin deklaration och de som deklarerade senast den 2 maj på papper eller digitalt, och inte har fått utbetalning i april. Vissa får vänta ytterligare på eventuell skatteåterbäring.

Det kan bero på att Skatteverket har fått in nya eller ändrade uppgifter från arbetsgivare eller bank eller att den som deklarerar själv lämnat nya uppgifter. I sådana fall kommer eventuell skatteåterbäring att betalas ut så snart deklarationen är färdighanterad.

Drygt 900 000 personer får besked om kvarskatt. Nytt för i år är att kvarskatten i de flesta fall ska vara betald redan 12 september, eller 90 dagar efter slutskattebeskedet. Skatteverket vill att deklarationsprocessen ska vara mer lika för alla, oavsett om beskedet är kvarskatt eller skatteåterbäring. Därför får även de som ska betala kvarskatt sitt slutskattebesked i juni i år.

– Du kan dela upp betalningen eller betala allt på en gång. Många har fått mindre ekonomiska marginaler i och med inflationen och då kan flera mindre inbetalningar fram till sista betalningsdagen kanske vara lättare, säger Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Besked om slutlig skatt skickas digitalt till den som har digital brevlåda, annars skickas besked på papper. Skattebeskedet går även att se på Mina sidor på skatteverket.se.

Drygt 89 000 personer som ska få skatteåterbäring får inte någon utbetalning ännu på grund av att konto för utbetalning inte finns registrerat hos Skatteverket.

– Den som inte har anmält bankkonto kan fortfarande göra det, men då kommer pengarna lite senare. Skatteverket gör utbetalningar löpande under juni för de som anmäler konto, säger Jan Janowski, deklarationssamordnare på Skatteverket.

För de som har anmält bankkonto för utbetalning betalas återbäringen automatiskt ut. Återbäring under 100 kronor betalas inte ut automatiskt utan ligger kvar på skattekontot till nästa år. För den som har en skuld hos Kronofogden går återbäringen dit i första hand.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Skatteverket

You must be logged in to post a comment Login