AI inte som en del av sin framtida verksamhet

By on 28 december, 2023
Arkivbild

Majoriteten av Sveriges företag ser inte AI som en del av sin framtida verksamhet. Fintechföretaget Pleo har utfört en undersökning, som undersöker svenska företagsledares inställning till digitaliseringen på deras arbetsplats.

16 procent svarade att de känner sig oroliga över att digitaliseringen i Sverige idag har gått för långt, de menar att den digitala utvecklingen har gått för snabbt fram och att information idag är för lättillgänglig och svår att skydda. Samtidigt svarar mer än 2 av 3 respondenter (67,8 procent) att de genomför någon form av digitaliseringsarbeten med fokus på att förbättra effektiviteten i sina organisationer.

Svaga visioner för AI- och ML-framtiden

Undersökningen visar även att den största utmaningen som svenska företagsledare ställs inför i sitt digitaliseringsarbete är datasäkerhet (36 procent), att hitta rätt partners (27,5 procent) och budget (26 procent).

2023 har beskrivits som året då generativ AI exploderat, där så gott som varje företag tycks ha presenterat nya strategier, tjänster och lösningar för att revolutionera just sin bransch. Men detta tycks vara en trend som mest fått plats i media och på stora event, men som enligt undersökningen inte anammats av de svenska företagsledare än så länge.

Endast 42 procent av Sveriges företag har implementerat eller har planer på att implementera AI/ML-lösningar, för Big Data-analys är motsvarande siffra 44 procent. Detta kan vara ett resultat av några av de utmaningar som svenska företagsledare nämner då AI-implementering i allt högre grad kräver datasäkerhet, starka partnerskap och en dedikerad budget.

– Det resultat jag är mest förvånad över är hur låg andelen företag som säger att de ska implementera AI för att öka effektiviteten är, säger Marcus Granström, Produktchef på Pleo. Min tolkning av resultatet är att datasäkerheten är en stor anledning till att företag

undviker AI, men som jag ser det kommer AI inom en relativt snar framtid att vara standardiserat i många lösningar och tjänster. Risken att halka efter i den innovationskapplöpning som nu äger rum blir stor om man inte anammar den nya tekniken och ser de fördelar som exempelvis AI-lösningar kan ge sin verksamhet.

Ekonomiavdelningars digitalisering prioriteras högst

Undersökningen visar att ekonomiavdelningar prioriteras högst av svenska företagsledare (49 procent), tätt följt av IT-avdelningar (47 procent) och försäljningsavdelningar (41,5 procent). Resultatet understryker Pleos vision av att digitalisera de svenska ekonomiavdelningarna och frigöra tid som används för repetitiva arbetsuppgifter, till att i stället ha mer tid åt värdeskapande och strategiskt arbete.

– Det gläder mig att se att så många svenska företag har insett hur avgörande en digitaliserad och välutvecklad ekonomiavdelning är, säger Marcus Granström, Produktchef på Pleo. Automation och innovation är målet när vi utvecklar nya lösningar som förenklar svenska ekonomiavdelningars dagliga arbete, och låter dem fokusera på uppgifter som skapar mervärde för företaget.

  • En ny undersökning genomförd av fintechföretaget Pleo, avslöjar att majoriteten av Sveriges seniora beslutsfattare genomför någon form av digital Jämfört med andra europeiska beslutsfattare anser svenskarna att deras hemland har bra förutsättningar för att genomföra en digital transformation.
  • Förbättrad effektivitet är den främsta anledningen till att svenska företag vill initiera en digital transformation, men AI rankas lägre än både kostnadshantering och molntjänster som de specifika verktyg och tekniker de planerar att använda.
  • Nästan hälften av svenska seniora beslutsfattare fokuserar på ekonomiavdelningen när de vill digitalisera avdelningar i sin verksamhet.
  • Datasäkerhet, budget och partnerskap är fortfarande de främsta hindren för svenska företag när de vill digitalisera sina verksamheter.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Pleo
Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av insikts- och marknadsundersökningsföretaget GWI på uppdrag av Pleo. Under perioden 3–20 november 2023 har sammanlagt 500 svenska seniora beslutsfattare på företag mellan 1 – 1000 anställda besvarat enkäten. Den maximala felmarginalen för denna datauppsättning är 4,4 % vid en konfidensnivå på 95 %. Den genomfördes och administrerades av GWI. Panelen består av 66 % män och 34 % kvinnor, med en naturlig fördelning över geografiska regioner och åldersgrupper. Ett liknande antal högre beslutsfattare undersöktes i Frankrike, Storbritannien, Sverige, Tyskland, Spanien och Nederländerna.

You must be logged in to post a comment Login