BB-avstånden ökar: Så långt är det i Örebro kommun

By on 12 juni, 2017

Sedan år 2000 har nio förlossningsavdelningar lagts ner i Sverige. Samtidigt har barnafödandet ökat. Föräldrar har  sedan många år tvingats att föda i bilen längs vägarna i de områden där det är långa avstånd till BB. Men det har blivit ännu längre.

I Ottars kartläggning framgår tydligt de ökade avstånden som en följd av nedläggningarna. År 2000 hade drygt 40 000 svenskar mer än 10 mil till närmaste BB. I år är den siffran över 75 000. Under den tiden har nio förlossningsavdelningar lagts ner och en (BB Stockholm) öppnats. Längst avstånd till BB har i dag de som bor i Norrbotten, Dalarna, Jämtland och Värmland.

Hur långt är det i din kommun gör BB-resan »

Ottars har  kartlagt avstånden till BB i alla Sveriges 290 kommuner, och var avstånden har ökat sedan år 2000. Vår granskning visar ett mönster, de platser som redan hade långt till BB, har fått ännu längre.

På Ottars interaktiva sajt BB-resan kan du se hur långt det är till närmaste förlossningsklinik i DIN kommun, hitta din ort i scroll-listan och häng med på BB-resan genom Sverige. 

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login