Biltvättarhelgen 23–24 april – tvätta bilen rätt

By on 15 april, 2022
Arkivbild

På Biltvättarhelgen lyfter vi upp det bästa valet för att tvätta bilen. Det är på en biltvättanläggning eller i en gör-det-själv-hall. Där renas vattnet innan det släpps ut. Tvättas bilen på garageuppfarten, gatan eller parkeringen rinner smutsvattnet direkt från gatubrunnarna ut i våra diken, vattendrag och sjöar. Utan att renas.
 
– Det smutsiga tvättvattnet innehåller bland annat olja, kemikalier och tungmetaller, och via gatubrunnarna rinner det direkt ut i naturen, berättar Sara Stake, VA-ingenjör på Vatten och avlopp. Smutsvatten från biltvättar på uppfarter, gator och parkeringar förorenar vårt gemensamma bad-, fiske- och dricksvatten. Det vill vi förändra.

Under 2021 gjordes 24 miljoner biltvättar i Sverige. Av dem utfördes 12 miljoner hemma på gatan och övriga på kontrollerade tvätthallar och anläggningar. Antalet biltvättar som utfördes på gatan ökade med en halv miljon jämfört med 2020. Vi behöver vända den trenden för att värna naturen.

På anläggningar för biltvätt renas vattnet innan det släpps ut

Om du i stället tvättar bilen i en gör-det-själv-hall eller tvättanläggning samlas smutsvattnet upp och renas innan det släpps tillbaka till naturen. Använd de miljömärkta produkter som finns på tvättanläggningen.

Varje år arrangeras Biltvättarhelgen som ett nationellt evenemang. I år går Biltvättarhelgen av stapeln 23–24 april. Från Örebro kommun samarbetar Miljökontoret med Vatten och avlopp på Tekniska förvaltningen för att öka kunskapen om biltvättar. Här kan du läsa mer om biltvätt.

Direktutskick från Miljökontoret

Utöver ovanstående gör Miljökontoret under våren ett antal riktade utskick till utvalda bostadsområden för att sprida information om utsläppen av miljöföroreningar som sker vid biltvätt hemmavid. Om man bor eller har verksamhet i ett vattenskyddsområde är det inte tillåtet att tvätta fordon någon annanstans än i en tvättanläggning.

– Vi har bland annat prioriterat utskick till bostadsområden som ligger i eller precis intill vattenskyddsområden, då det är särskilt känsliga områden, berättar Amanda Näsström, tf enhetschef Miljöskyddsenheten på Miljökontoret. Genom ökad kunskap kan fler få upp ögonen för och göra kloka val kring sin biltvätt.

Tack för att du gör skillnad!

Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login