Bostadspriserna ökade kraftigt under pandemin

By on 1 mars, 2022
Foto: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Sedan starten av pandemin har villapriserna på Gotland stigit med 43 procent, vilket är den största ökningen i landet. Bostadsrättspriserna har ökat mest i Jämtlands län – upp 34 procent på två år. Det visar en ny kartläggning från Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Svenskarna har på ett historiskt unikt sätt omvärderat var och hur de vill bo. Det ökade distansarbetet har lett till att fler vill bo större för att enklare kunna kombinera jobb och fritid – en trend som kommer att bestå även efter pandemin, säger Marcus Svanberg, VD för Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Intresset för villor har varit rekordstort under pandemin – priserna har stigit med hela 27 procent. I fem län har huspriserna gått upp med mer än 30 procent. Allra mest på Gotland där priserna i länet ökat med hela 43 procent under de senaste två åren. Det visar en sammanställning av prisutvecklingen på bostäder under pandemin, som gjorts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling med siffror från Svensk Mäklarstatistik.

– Under 2022 kommer intresset för att byta bostad vara fortsatt högt – särskilt nu när restriktionerna släpps och osäkerheten inför att byta bostad sannolikt minskar. Framöver är risken för sjunkande priser störst på villamarknaden utanför storstäderna, framför allt när det gäller hus med höga uppvärmningskostnader. Många spekulanter är oroliga för hur elpriserna ska påverka deras boendeekonomi, säger Marcus Svanberg.

De senaste två åren har bostadsrättspriserna i Sverige ökat med 14 procent. I åtta av landets län har bostadsrättspriserna ökat med 20 procent eller mer, sedan pandemins start. Mest har priserna stigit i Jämtlands län med en ökning på 34 procent.

– I takt med att bostadspriserna ökar, minskar möjligheten för allt fler att skaffa sig en egen bostad. Vi hoppas att den nya bostadsministern Johan Danielsson (S) och regeringen använder månaderna före valet till att presentera och genomföra konkreta åtgärder som löser bostadsbristen. Omformulerade amorteringskrav och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar är några förslag som skulle göra stor skillnad för många, säger Marcus Svanberg.

En villa i Sverige kostar nu 4 miljoner kronor i snitt, medan snittpriset på en bostadsrätt uppgår 2,9 miljoner kronor eller 32 000 kronor per kvadratmeter.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

…………….

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt

Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

….

2. Se över din boendeekonomi

Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

….

3. Sälj först

Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

…………….

Här har villapriserna ökat mest under pandemin (län, fallande ordning)

Region Prisutveckling (24 mån)
Hela riket +27%
Gotlands län +43%
Jämtlands län +34%
Värmlands län +33%
Västerbottens län +33%
Hallands län +31%
Skåne län +29%
Stockholms län +29%
Dalarnas län +28%
Gävleborgs län +27%
Östergötlands län +27%
Örebro län +27%
Västernorrlands län +26%
Uppsala län +26%
Södermanlands län +25%
Västra Götalands län +24%
Västmanlands län +24%
Kronobergs län +24%
Norrbottens län +23%
Jönköpings län +23%
Kalmar län +22%
Blekinge län +21%

….

Här har bostadsrättspriserna ökat mest under pandemin (län, fallande ordning)

Region Prisutveckling (24 mån)
Hela riket +14%
Jämtlands län +34%
Gotlands län +27%
Västerbottens län +26%
Kalmar län +25%
Hallands län +23%
Gävleborgs län +22%
Värmlands län +21%
Västmanlands län +20%
Jönköpings län +18%
Västernorrlands län +18%
Södermanlands län +17%
Uppsala län +17%
Skåne län +17%
Blekinge län +15%
Stockholms län +13%
Dalarnas län +10%
Kronobergs län +9%
Västra Götalands län +9%
Örebro län +8%
Östergötlands län +7%
Norrbottens län ±0%

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login