C med och styr i 7 av 10 kommuner

Av på 30 oktober, 2018

Två tredjedelar av Sveriges kommunstyren är nu klara. Det är tydligt att den politiska kartan ritas om. Centern är den stora vinnaren, och är med och styr i sju av tio kommuner, visar Dagens Samhälles kartläggning.

Efter valet 2014 hade 35 procent av kommunerna ett borgerligt styre. Bland de kommuner där läget nu är klart är motsvarande siffra 44 procent.

Förra valet ledde till att 32 procent av kommunerna fick röda eller rödgröna styren. Den här gången är motsvarande andel hittills 14 procent. Andelen blocköverskridande koalitioner ökar från 35 procent efter förra valet till 40 procent i år.

Centern är det parti som är med och leder flest kommuner, andelen är 70 procent. C ingår i merparten av de blocköverskridande koalitioner som bildats.

Bland förlorarna i maktspelet efter årets val finns Vänsterpartiet. Partiet finns så här långt bara med i 21 procent av kommunstyrena. Efter valet 2014 var motsvarande siffra 35 procent.

För fyra år sedan var Socialdemokraterna det parti som fanns med i överlägset störst andel av styrena, 67 procent. Efter årets val är motsvarande andel 52 procent. 

Fortfarande återstår knappt 90 kommuner där det är osäkert hur styret kommer se ut.

Politik | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in