Cheferna drar i från toppolitikerna i löneligan

Av på 7 november, 2019

Topppolitikerna halkar efter direktörerna, det visar Dagens Samhälles granskning. Mest ökar skillnaderna i regioner – där tjänar regiondirektörerna nu i snitt nästan dubbelt så mycket som de ledande politikerna.

95 procent. Så mycket mer tjänar regiondirektörerna i snitt jämfört med regionstyrelseordförandena, visar en granskning som Dagens Samhälle har gjort i landets alla 290 kommuner och 21 regioner. 

År 2016, då DS senast kartlade lönerna och arvodena, var skillnaden 85 procent. Gapet mellan toppolitiker och högsta cheferna ökar alltså rejält.

I snitt har regiondirektörerna 149 179 kronor i månadslön, att jämföra med 77 979 kronor i snittarvode för ordförandena i regionstyrelserna. 

Även i kommunerna växer skillnaderna, men inte i samma takt. 2016 skiljde det 40 procent mellan kommunchefernas löner och kommunstyrelseordförandenas arvode. Nu är skillnaden uppe i 45 procent.

Medellönen för kommuncheferna är 92 291 kronor i månaden. För ordförandena i kommunstyrelserna är medelarvodet 63 668 kronor. 

Regiondirektör Ann-Sofi Lodin i Västra Götaland har en månadslön på 193 700 kronor. Det är 103 000 kronor – eller 114 procent – mer än vad hennes chef, regionstyrelseordförande Johnny Magnusson (M) har i arvode.

Detta är den största skillnaden mellan chef och politiker i både landets regioner och kommuner.

Johnny Magnusson är en ärrad veteran inom regionpolitiken. Han konstaterar:

Regiondirektörerna och vi politiker agerar på olika marknader.

Rolf Solli, professor i företagsekonomi vid Förvaltningshögskolan i Borås, kommenterar den ökande löneskillnaden mellan toppolitiker och toppchefer så här:

– Det är en jättekänslig fråga för politiker att sätta arvoden för sig själva. De vet att höga arvoden sticker i ögonen på folk. Helst vill de inte prata om den frågan alls och hålla den på distans. Därför är arvodena ofta reglerade med något slags automatik.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Dagens Samhälle

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in