Då kan vi ha självkörande bilar i Sverige

By on 26 juni, 2023

Ägaren bör vara ytterst ansvarig för framtidens självkörande bilar, det menar Jonas Bjelfvestam, generaldirektör för Transportstyrelsen. Och de är snart här, kanske redan inom några år.

– Jag föreslog i utredningen att det skulle vara ett ägaransvar i den situationen att fordonet var i självkörande läge. Då argumenterade jag för att man som ägare faktiskt har bäst koll på att bilen är i gott skickoavsett om det gäller däcken, besiktning eller att programvaran är uppdaterad, säger Jonas Bjelfvenstam i Digitala influencer-podden.

Självkörande bilar, ja snart kan det vara en verklighet på det svenska vägnätet. Enligt Jonas Bjelfvestam, generaldirektör för Transportstyrelsen, kanske redan innan nästa årtionde.

Generaldirektören för Transportstyrelsen har suttit på posten i närmare sex år. De senaste fem har utvecklingen kring självkörande bilar stått i fokus.

Hur mycket sci-fi det än känns med självkörande bilar så är det inte allt för långt bort. Frågetecken finns det dock gott om. Moraliska dilemman och ansvarsutkrävande är två exempel där man är långt ifrån i mål med diskussionerna.

Vad händer vid en olycka? Är det ägaren till bilen som är ansvarig? Den artificiella föraren? Hur ska det utredas? Enligt Jonas Bjelfvenstam finns det möjligheter att genom data från bilen ge svar på den sista frågan. Samtidigt, säger han, är det tätt sammanlänkat med ett ägaransvar.

En sak är tydlig, frågan är inte längre ”om” utan ”när” vi har självkörande bilar på vägarna i Sverige. Transportstyrelsen har av 71 ansökningar beviljat 28 för forskning och försöksverksamhet på självkörande fordon. Enligt generaldirektören kan det vara en verklighet redan det här årtiondet.

– Fullt automatiserade fordon nivå fyra eller högre, som man säger på fackspråk kommer att ta många år. Men jag skulle säga att redan under 20-talet kommer vi att se betydligt mer av självkörande än vi ser i dag, på begränsade delar av vägnätet.

Innan dess, att hela transportindustrin tar det största steget sedan förbränningsmotorn, återstår en hel del byråkrati. Trögrodd sådan.

– Det är viktigt att komma ihåg när vi pratar självkörande fordon, och då är det inte bara personbilar att transporterna är internationellt reglerade. Vi kan inte ensamma reglera hur ett fordon ska se ut eller hur vägtrafikreglerna ska fungera. Det måste vi arbeta med ihop, både på europeisk och internationell nivå.

Hänger lagstiftningen med?

– Inte minst från fordonsindustrin, efterfrågades regelverk i snabb takt. Man utlovade stora fordonsflottor redan i början av 20-talet, som skulle sättas ut i försöksverksamheter av olika slag. Som bekant blev det inte riktigt så, det har gått lite långsammare. Jag tror att det är ganska bra av flera skäl. Det första är att vi hinner i fatt med regelverken och hinner överväga vad som är klokt.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Consid

You must be logged in to post a comment Login