Få bättre självförtroende bakom ratten i vinter

By on 20 oktober, 2023
↑↑ Psykologen David Waskuris tips för vinterkörning: Är du förberedd på det oväntade i vinter? ↑↑

Goodyear presenterar en ny svensk undersökning om vinterkörning och nästa generations vinterdäck, vintersäsongen är snart här och den för med sig många utmaningar ute på vägarna.

Goodyears senaste svenska undersökning visar att många förare känner osäkerhet och ångest, inför att köra på vinterväglag.

För att hjälpa oroliga förare har Goodyear, tillsammans med den välkända psykologen David Waskuri sammanställt tips för hur man som förare kan känna sig mer självsäker på sin förmåga under den kallare säsongen. Tipsen har tagits fram i samband med att Goodyear lanserar nästa generations premiumvinterdäck för att bemöta de höga kraven från Sveriges förare.

I Goodyears nya undersökning har 500 svenskar svarat på frågor om att köra på utmanande vintervägar samt hur man bäst förbereder sig innan man ger sig ut på vintervägarna.

Däck bidrar till att lindra ångest inför vinterkörning

Resultaten från undersökningen visar att däck är en viktig faktor som mildrar ångesten när man ska sätta sig bakom ratten. Nästan nio av tio svenska förare anser att det är viktigt att ha rätt däck under vintern. Hela 53 procent av de tillfrågade anser att de är väldigt viktiga för att man ska känna sig säker på vägen.

– Det är förståeligt att vinterkörning kan orsaka ångest för många av oss. Att ge sig ut i oförutsägbara vinterförhållanden som istäckta vägar kan vara en utmaning, men det finns metoder för att lindra ångesten och förbereda sig på överraskningar. Utöver att investera i premiumdäck så finns det enklare förberedelser som är lätta att göra, som till exempel att utföra en bromskontroll eller rengöra strålkastarna – det går snabbt och bidrar till att öka säkerheten på vägarna, säger Sonia Leneveu, Director Marketing Consumer Europe, Goodyear.

Förberedelser är nyckeln till framgång

Det finns också dagliga förberedelser som kan skapa lugn för en orolig förare. Eftersom istäckta fönster är ett stort problem i Sverige är de vanligaste förberedelserna att skrapa rutorna – vilket 57 procent av svenska förare gör – samt att kolla väderprognosen (39 procent) och inspektera däckens mönsterdjup (28 procent).

Öka självförtroendet bakom ratten i vinter

De tuffa vinterförhållandena är ett orosmoment för många svenska förare där 78 procent [1] känner sig otrygga när de kör på utmanande vinterväglag. Istäckta vägar och oron för att någon annan ska tappa kontrollen över sin bil är de främsta rädslorna. Nästan varannan svensk blir orolig när de kör på istäckta vägar och två av fem svenskar är rädda för att någon annan ska tappa kontrollen över sin bil.

Därav är det inte så konstigt att svenskarna känner sig säkrare när de håller avståndet till bilen framför, vilket tre av fem håller med om. Att sänka hastigheten (55 procent) och avsätta mer tid till en körning (46 procent) är också vanliga saker som ger svenskar bättre självförtroende.

Men det finns några andra metoder som kan vara till hjälp när man kör i svåra förhållanden. David Waskuri, en välkänd, svensk pyskolog, ger sina bästa tips om hur man blir mer självsäker som vinterförare.

Psykologen David Waskuris tips för vinterkörning

….

1. Undvik distraktionsmoment

Många olyckor orsakas av distraherade förare. Att prata i telefonen, med andra passagerare eller dagdrömma om något som orsakar irritation, ilska eller upprymdhet, kan vara distraherande. Om du känner starka känslor ska du fokusera på andningen. Stanna på en säker, trafikfri plats och ta en paus om känslorna blir överväldigande.

….

2. Sov och vila mycket

Det är helt avgörande att du är utvilad när du kör då trötthet påverkar både reaktionstiden och koncentrationsförmågan. Se därför till att du får en god natts sömn innan du sätter dig bakom ratten, och planera in stopp på vägen om du ska köra långt. Om du plötsligt känner dig trött under resan är det helt avgörande för din och andras säkerhet att du stannar och vilar.

….

3. Öva på nytt

När vintern kommer och gatorna blir hala glömmer många bort hur det var att köra under förra vintern. Övning och exponering lindrar ångest, så om du känner dig osäker kan du övningsköra i en lugn miljö när vädret börjar slå om. Genom att öva på att bromsa och accelerera känner du dig mer självsäker när du väl befinner dig i hektisk trafik. Om du behöver stöd kan du övningsköra med en erfaren förare.

….

4. Håll avståndet

Se till att du håller ett tillräckligt avstånd till bilen framför dig så att du har gott om tid att reagera vid en plötslig inbromsning. Tänk på att bromssträckan blir längre beroende på vädret och väglaget. När du håller ett tillräckligt avstånd kan du känna dig mer avslappnad när du kör och det kan lindra ångest bakom ratten, särskilt när det är dåligt väder.

….

5. Öva på mindfulness

Mindfulness är ett verktyg som du alltid kan använda, både i bilen och i andra vardagliga situationer. Det handlar om att fokusera på att vara i nuet. Om du känner dig arg, orolig eller stressad så finns det några enkla avslappningsmetoder. Stanna bilen på en trafikfri plats. Försök att bli medveten om din omgivning. Vad ser du? Vad hör du? Koncentrera på dig själv. Hur känns sätet mot benen och ryggen? Att fokusera på kroppen och få sinnet att befinna sig i nuet kommer sänka pulsen och det har en lugnande effekt. När du koncentrerar dig på nuet släpper du negativa tankar vilket resulterar i att du känner dig mer avslappnad och positiv.

De här experttipsen hjälper dig att bli mer självsäker, både bakom ratten och i vardagen. Det är samtidigt viktigt att bilen är rätt utrustad för vinterförhållanden. Undersökningen visar att majoriteten av svenska förare håller med om att vinterdäck är mycket viktigt för att man ska kunna känna sig trygg under de kallare månaderna.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Goodyear

You must be logged in to post a comment Login