Fler byggföretag blir digitala när konjunkturen svalnar

Av på 8 april, 2019
Med svagare tillväxt söker många byggföretag nya digitala vägar.

Marknadsplatsen Offerta.se fortsätter att växa och ser en stark tillströmning av byggföretag som vill ansluta sig och hitta kunder digitalt. I en svalare byggbransch tycks det som att företagen är mer nyfikna än någonsin att testa nya digitala sätt att driva tillväxt.

Under måndagen skrev regeringen ned tillväxtprognosen från 2,1% till 1,6% då Finansdepartementet spår tillväxtutsikterna som svagare än i november förra året. Samtidigt har byggsektorn rapporterat en avtagande konjunktur framöver.

Offerta.se ser en kraftig ökning av företag som vill ansluta sig till marknadsplatsen, de senaste sex månaderna har antalet företag som inkommande anmäler önskan att ansluta sig ökat med 28% jämfört med samma period föregående år.

“Vi växer stadigt och utökar vår marknadsplats med allt fler duktiga företagare som själva känner vikten av att vara digitala och framåtlutade idag. I takt med att konsumenterna förflyttar sig och vill hitta hjälp och kunna jämföra omdömen online behöver också företagen finnas där”, säger Jens Nilsson, grundare och VD på Offerta.

Värdeskapande aktör i svalare tider
Under förra året ökade Offerta försäljningen med 9,8 miljoner kronor upp till 85 miljoner kronor, en ökning om 13% på helåret, och under de senaste sex månaderna var tillväxten i nykundsförsäljning 50%. Intäkterna uppgick till 75,5 miljoner kronor och resultat till 10,5 miljoner kronor.

”Vi växer med god lönsamhet samtidigt som vi kraftfullt bygger och utvecklar nästa version av marknadsplatsen Offerta.se. Det är oerhört spännande att gå in i 2019 med ett så starkt år i ryggen. I tider då konjunktururen, och byggsektorn i synnerhet, går mot lite svalare tider, känns det extra meningsfullt att få vara en supporterande och värdeskapande partner till Sveriges tjänsteföretag.”, säger Jens Nilsson

Jens Nilsson berättar att de ser en koppling mellan det svalare läget i byggbranschen och ökningen av byggföretag som nu söker nya vägar för att hitta kunder och säkra sin framtid.

“Marknadsläget skapar en ‘sense of urgency’ att prova nya vägar när efterfrågan för både privata och kommersiella uppdrag dalar något. Väl på vår marknadsplats upptäcker många effektiviteten i att slippa hela kundprospekteringen, hantera sina projekt digitalt och kunna vara selektiv i vilka uppdrag man åtar sig. 8 av 10 företag är återkommande och förlänger sina medlemskap hos oss, det talar för sig självt.”, berättar Jens Nilsson

På Offerta.se kan privatpersoner, föreningar eller företag lägga upp en förfrågan på något de vill ha hjälp med. Förfrågan skickas ut till de företag som valt att bevaka den typen av förfrågan i en vald region. Varje förfrågan valideras manuellt, och varje företag blir aktivt kontrollerade för F-skatt, moms, och skuldfrihet hos Kronofogden. Varje företag har en företagsprofil med omdömen, referenser och kvalitetscertifieringar som konsumenterna kan ta del av.

Jens Nilsson berättar även att de gått in i ett nytt tekniskt skifte med flera projekt för att skapa en ännu mer effektiv marknadsplats. Företaget har sedan ett drygt år ett team som bygger maskininlärningsmodeller för att optimera och automatisera marknadsplatsen i flera steg. Bland annat utvecklas nu automatiserade trafikköp baserat på en i realtid uppdaterad algoritm, voice-experiment och andra tränande modeller för bland annat prediktion, matchning och distribution.

“Vi har gjort det här i över 10 år nu och har ackumulerat väldigt mycket data att träna våra modeller med och de facto också operationalisera dem. Tillsammans med att vi nu dessutom har ett riktigt vasst team på plats som verkligen kan strukturera och använda datan på rätt sätt. Allt i syfte at bygga en ännu bättre, större och effektivare marknadsplats. Mycket lovande och spännande.”, avslutar Jens Nilsson.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in