Fredrik Ericsson och Alexandra Engen vann CykelVasan 2013

By on 18 augusti, 2013

Fredrik Ericsson, CK Cykelcity.se, vann CykelVasan 2013 och tog den första solosegern i loppets historia när han ensam passerade målportalen i Mora. Den nuvarande världsmästarinnan i MTB-sprint Alexandra Engen, GHOST Factory Racing Team/Jönköpings CK, tog revansch efter sin andraplats 2009 och vann damklassen med knappt tio sekunders marginal. 

– CykelVasan var mitt stora mål på säsongen och det känns otroligt skönt att det gick vägen och att jag äntligen står här, sa Fredrik Ericsson med sin krans runt halsen efter målgången i Mora.

Över 12 000 cyklister från 24 nationer var anmälda till lördagens femte CykelVasa, Sveriges i särklass största mountainbikelopp. Av dessa var det över 10 900 som på lördagsförmiddagen kom till start vid Vasaloppsstarten i Berga by, för att på i huvudsak skogsvägar, -stigar och grusvägar cykla de 94 kilometrarna till Mora. Redan på fredagseftermiddagen hade då över 3 800 redan genomfört CykelVasans kortare lopp över 30 respektive 45 km.

En klunga bildades tidigt i loppet med ca 30 cyklister och i täten drog bland andra heltidsproffset Emil Lindgren, Giant Pro XC Team/CK Natén, länge och lyckades knipa spurtpriset i Mångsbodarna och sedan även i Oxberg. I klungan fanns flera av förhandsfavoriterna, som Mattias Nilsson och Magnus Darvell från Team Kalas Merida, Matthias Wengelin, CK Natén Säter/Specialized Conceptstore, och Colombianen Leonardo Paez, TX Active Bianchi. Paez teamkamrat, italienaren Tony Longo som slutade nia 2012, låg länge bra till men kraschade strax före Mångsbodarna och fick bryta med en trolig handfraktur. Stockholmscyklisten Calle Friberg var också stark och var förste man till kontrollen i Evertsberg (halva loppet).

Efter Oxberg hade gruppen minskat till 10-12 cyklister och det blev ganska avvaktande åkning. Detta fram till att Fredrik Ericsson gjorde det avgörande rycket efter kontrollen i Eldris, med åtta kilometer kvar till målportalen i Mora.

– Jag hittade ett bra läge och bestämde mig för att dra strax efter Eldris. När jag fick 50-100 meter ganska fort så kände jag att det kunde gå och gick all in, även om jag befarade att det var tidigt. Men jag hade bra tryck i benen resten av vägen och det räckte, sa Fredrik Ericsson under den efterföljande presskonferensen.

Fredrik vann på tiden 02:43:01 och lite mindre än minuten efter kom klungan med nio personer där Mattias Nilsson spurtade till sig andraplatsen. Efter granskning av målfoto konstaterades att Johan Landström, Motala AIF/CRESCENT, kom trea. Båda var eniga om att Fredrik var en värdig vinnare efter att ha drivit på täten under hela loppet. I klungan fanns också Magnus Darvell som tagit igen ett stort tapp efter en punktering mellan Evertsberg och Oxberg. Magnus slutade på en sjätteplats. CykelVasa-vinnaren Jesper Dahlström fick i sista stund avstå dagens tävling på grund av sjukdom och missade därför sitt mål om en tredje seger i följd.

På damsidan lyckades världsettan Alexandra Engen ta revansch efter sin andraplats 2009 och vann på tiden 02:55:37. Alexandra vann efter en tät strid med Norskan Heidi Sandstø, Team Giant – United Bakeries, som tidigare i år vann norska mästerskapen. Drygt fem minuter senare gick Hanna Bergman, Falu CK, i mål. Hanna vann den första upplagan av CykelVasan 2009 och tog en fjärdeplats 2010. Fjolårssegrarinnan Jennie Stenerhag, även hon från Falu CK, slutade på en femteplats.

– Jag fick verkligen kämpa idag och det blev en riktig fight med Heidi. Jag värderar den här segern väldigt högt då CykelVasan är det största loppet i Sverige, en folkfest för mountainbikeåkare och en viktig del i att driva hela sporten framåt, kommenterade Alexandra Engen efter loppet.

Alexandra Engen bor i både Sverige och Tyskland där hon kör för teamet GHOST Factory Racing Team/Jönköpings CK. Hon är nuvarande världsmästarinna efter att tidigare under säsongen vunnit World Champion XCE MTB Sprint och har som mål att ta sig till OS i Rio 2016. Alexandra har under sommaren bytt tränare och den som kommer följa hennes väg mot OS är ingen mindre än Fredrik Ericsson, dagens herrsegrare.

Både herrsegraren och damsegrarinnan belönas med 20 000 kronor. Bergspriserna i Evertsberg vanns av Alexandra Engen och Calle Friberg.

Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login