Hundratusentals kopierade och farliga produkter har stoppats i år

By on 12 december, 2023
Tullverket stoppade 60 par av de här barnskorna som hade hela 20 viktprocent bly i sulorna.
Foto: Tullverket

Tullverket har hittills under 2023 stoppat över sexhundra tusen farliga, kopierade eller felmärkta varor från att komma ut på den svenska marknaden. Det handlar bland annat om skor, leksaker, ljusslingor, barnskotrar, laddare, eltandborstar, gosedjur, fjärrkontroller och solglasögon för barn.

Ett företag försökte importera nästan 400 000 produkter som stoppades från att komma in i Sverige.

– Det känns bra att vi lyckats hindra så många farliga och kopierade produkter från att komma ut på marknaden, framförallt när det gäller leksaker och andra varor som är avsedda för barn. Det här importföretaget har sålt sina varor till flera etablerade varuhuskedjor. Som kund ska man kunna lita på att de saker som finns på butikshyllan både är äkta och säkra, säger Per Holgersson som är verksamhetsexpert på Tullverket.

Kraftig ökning

Antalet ingripanden mot farliga produkter var fram till slutet av november hela 192 stycken. Under hela 2022 gjordes 121 ingripanden. En liknande ökning ser Tullverket när det gäller antalet artiklar som stoppats när det gäller immaterialrätt. Hittills i år har 72 347 förfalskade artiklar stoppats, jämfört med 18 118 under fjolåret. 

– Vi ser en ökad risk för att folk köper billiga falska produkter på nätet när hushållsekonomin har försämrats. Men det kan bli ett betydligt dyrare köp om till exempel en överhettad kopierad mobilladdare börjar brinna, varnar Per Holgersson.

Globalt problem

Förfalskade och farliga produkter är ett växande problem runt om i världen. Det finns enorma summor att tjäna på att kopiera andra företags design eller att tillverka produkter utan att ta hänsyn till människors hälsa. 5,8 procent av all import till EU beräknas vara förfalskningar.

Det förlorade värdet för de europeiska företag vars produkter kopieras motsvarar 119 miljarder euro, runt 1 340 miljarder kronor, enligt EUIPO och OECD.

Farliga barnskor

Bland de sändningar som Tullverket stoppat under året är det några som sticker ut lite extra. 60 par barnskor med blinkande lampor hade hela 20 viktprocent bly i skornas sulor, enligt Kemikalieinspektionens analys. I samma container fanns det också 265 ryggsäckar med USB-anslutning och 133 klockor som samtliga innehöll blyhalter långt över det tillåtna gränsvärdet på 0,1 procent i homogent material.

Konsumentverket stoppade också 80 barnskotrar som inte uppfyllde EU:s krav på säkerhet.

Hårdrocks-förkläden 

Ett annat företag försökte importera mängder av köksutrustning som hade olika hårdrocksbands loggor tryckta på sig. Det var förkläden, servetter, brickor, burkar och glas som utan tillstånd ”hyllade” AC/DC, Metallica, Iron Maiden och Motörhead. Även muggar med olika bilfabrikanters loggor är populära.

– Det kan verka oförargligt att trycka bandnamn på ett förkläde men här pratar vi om enorma volymer, tiotusentals av olika sorters illegalt kopierade produkter. Det blir mycket pengar sammantaget, säger Per Holgersson

Förstörs eller skickas tillbaka

Vad händer då med de produkter som stoppas av Tullverket? De flesta kopior destrueras och detsamma gäller farliga produkter. I vissa fall kan importören få möjlighet att skicka tillbaka varor som inte uppfyller andra produktsäkerhetskrav. Det kan handla om att de saknar märkning eller korrekt dokumentation.

Eftersom över 75 procent av de produkter som stoppas är producerade i Kina och Hongkong, är det oftast dit som varorna återexporteras.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Tullverket

You must be logged in to post a comment Login