Inga trendbrott vid val av hundras

Av på 9 januari, 2019
Labrador retriever har toppat listan med populära raser sedan 2010. Foto: Måns Engelbrektsson.

Labrador retriever fortsätter att stärka sitt grepp som den ras med flest nyregistrerade hundar i Svenska Kennelklubben med 2 667 nyregistreringar. Bland de tio populäraste raserna är den enda förändringen att fransk bulldogg får lämna över tiondeplatsen till dansk-svensk gårdshund. Fyra nya raser registrerades under förra året.

Rashundar fortsätter att vara populära och allra mest åtråvärd är alltså labrador retriever som nu toppat listan sedan 2010 då den petade ner den tyska schäferhunden från tronen. På andra plats återfinns just tysk schäferhund med 1 885 strax före golden retriever med 1 882 registreringar. På en klar fjärdeplats hamnar vår svenska jämthund.

Fortsatt stabila siffror
De totala registreringssiffrorna är också mycket stabila med drygt 50 500 nya hundar under 2018. Minskningen med cirka 500 registreringar jämfört med förra året kan i stort hänföras till att tyska schäferhundar från Försvarsmakten registrerades in retroaktivt under 2017 och därmed bidrog till att höja antalet registreringar. Omkring två tredjedelar av alla nya hundar utgörs av rashundar registrerade i Svenska Kennelklubben.

Raser som ökat och minskat mest
Bland de hundraser som ökade mest under förra året hittar vi dansk-svensk gårdshund (+131), jack russell terrier (+122) och siberian husky (+111). Till raser som tappar hör jämthund (-217), finsk lapphund (-115) och drever (-113).

– Vi ser ett fortsatt starkt intresse för mer småväxta raser, förmodligen för att de är enklare att passa in i vårt vardagsliv, säger Hans Rosenberg, presstalesperson på Svenska Kennelklubben.


10-i-topp

Ras                                                     Antal

 1. Labrador retriever                         2667
 2. Tysk schäferhund                         1885
 3. Golden retriever                            1882
 4. Jämthund                                      1576
 5. Cocker spaniel                                982
 6. Shetland sheepdog                         963
 7. Chihuahua, långhårig                      956
 8. Staffordshire bullterrier                    933
 9. Dansk-svensk gårdshund                859
 10. Bichon havanais                              831

Fyra nya raser till Sverige
Fyra inbördes mycket olika raser registrerades i SKKs register för första gången under förra året:

 • biewer – en liten sällskapshund från Tyskland som påminner mest om en trefärgad yorkshireterrier
 • ciobanesc romanesc mioritic – en vallande och vaktande herdehund från Rumänien
 • ogar polski – en kraftigt byggd stövare från Polen
 • vostotjnoevropejskaja ovtjarka – en rysk variant av tysk schäferhund

Sammanlagt finns nu 353 raser och rasvarianter registrerade i Svenska Kennelklubben.

Molly populäraste hundnamnet
I Jordbruksverkets centrala hundregister, där alla hundar och deras ägare enligt lag ska registreras, finns nu totalt 919 000 hundar och 671 000 ägare. I denna statistik kan det ingå hundar som är döda eftersom alla hundägare inte är medvetna om att de ska meddela när hunden dött.

– Under 2018 fortsatte Bella vara det populäraste namnet bland de hundar som registrerats under året. Men Molly, som har varit ohotad etta ända sedan 2006, är fortfarande det vanligaste hundnamnet totalt sett i hundregistret, säger Magnus Kindström på Jordbruksverket.

Samverkan ska förenkla för hundägaren
I Sverige finns det två register över hundar och deras ägare, där det ena administreras av Svenska Kennelklubben och det andra av Jordbruksverket. Sedan 2016 samverkar Svenska Kennelklubben och Jordbruksverket i registerfrågor. Avsikten med samarbetet är att förenkla för hundägarna samt att höja kvaliteten i registren.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in