Inkomstras för pensionerade ingenjören utan tjänstepension

Av på 4 november, 2013

Tjänstepensionen är en allt viktigare del av den framtida pensionen, inte minst för den som har en hög lön. En privatanställd ingenjör som saknar tjänstepension får räkna med att klara sig på en knapp tredjedel, 32 procent, av inkomsten som pensionär. Det visar nya beräkningar från tjänstepensionsföretaget Collectum.

– Ju högre inkomst man har, desto större del av den framtida pensionen kommer tjänstepensionen att utgöra, säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Pensionen kommer stå för ungefär två tredjedelar av den tidigare inkomsten för den som går i pension – under förutsättning att man har tjänstepension. För den som saknar tjänstepension blir pensionen väsentligt lägre. Eftersom den allmänna pensionen har ett inkomsttak på 34 000 kronor i månaden blir tjänstepensionen ännu viktigare för den som har en högre lön.

En privatanställd ingenjör utan tjänstepension får 32 procent av sin tidigare inkomst i allmän pension, enligt Collectums beräkningar. En person som jobbar inom kundservice och saknar tjänstepension får 43 procent av sin tidigare inkomst.

– Oavsett hur mycket man tjänar är det viktigt att se till att jobba hos en arbetsgivare som erbjuder tjänstepension. Annars bör man förhandla till sig en tjänstepension, säger Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum.

Tjänstepensionen är den del av pensionen som arbetsgivaren betalar. Den allmänna pensionen från staten består av inkomstpension och premiepension.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in