Känner du ekonomisk oro bena ut varför

By on 2 november, 2023
Är du orolig- försök bena ut varför. Bra tillfälle att skaffa dig superkoll på din privatekonomi.
Arkivbild

Känner du ekonomisk oro bena ut varför.

….

Generell oro- individuella förutsättningar

Krig, inflation, dyrare omkostnader i vardagen och höstväder kan göra vem som helst deppig. Och orolig. Det mesta i vardagen har blivit dyrare, och det är lätt att uppleva oro. Alla påverkas av att varor och tjänster blivit dyrare, men påverkas vi alla på samma sätt, är all oro befogad? Drivmedelspriset påverkar om man har bil och kör mycket, men alla äger inte bil.

Stigande bolåneräntor oroar om man har bolån men det påverkar ju inte på samma sätt den som hyr sin bostad. I den här bloggen kommer jag att ge lite handfasta tips på vad du som privatperson kan göra för att dels få bättre koll på din privatekonomi, dels klara omställningen bättre. Ja, helt enkelt bena ut vari din oro ligger och vad du kan göra för att hantera den.

….

En månads inkomster och utgifter

Undrar du i mitten hur du ska klara resten av månaden? Eller har du inte riktig koll på vad du gör av pengarna? Det kan du göra något åt, börja med att skaffa dig superkoll! Det kan kännas tråkigt och jobbigt, men det är väl värt det. Gå igenom vad som kommer in en normal månad, och gå igenom utgifterna. Du kan lätt se en sammanställning över utgifterna via din bank. När du eller ni gjort det första steget handlar det om att prioritera.

Ta det viktigaste först, ställ dig frågan vad konsekvensen blir om du inte betalar. Till exempel, om du inte betalar elen stängs den av, alltså viktigare än Netflix. Får du eller ni det att precis gå ihop, försök pausa något. Syftet med genomgången är att du ska få koll, men det ger dig också en möjlighet att stuva om och kanske ändra prioriteringar. Faller du alltid för frestelsen att handla på rea- skippa utskick och undvik att gå in i affärer. Prova att sätta ett absolut köpstopp en tid.

….

Har du bolån

Om inte förr så precis nu, gärna idag, ska du ha full koll på din bolånesituation. Gör en genomlysning och fastställ vad du har för ränta idag. Jämför din ränta med snitträntan hos din bank. Har du en sämre ränta än snittet, våga ifrågasätta och utmana.

Är du inte nöjd, byt långivare. Räkna på hur hög ränta klarar du av innan det blir riktigt svårt att få ihop ekonomin en månad. Ligger du redan nu på gränsen, överväg att binda räntan.

….

Livsmedel och förbrukning

En matlåda kan kännas trist, lite beroende på innehåll förstås. Det kan dock ge stora besparingar. Låt mig ta ett exempel. Du äter lunch ute tre dagar i veckan. Lunchen kostar i genomsnitt 120 kronor. Det blir 360 kronor i veckan och 1 440 kronor i månaden. Har du vanan 10 månader om året blir det 14 400 kronor!

Många hushåll har redan anpassat sig till dyrare livsmedel genom att ändra beteenden. Fler handlar till extrapriser, planerar en veckomatsedel, och har bytt till en billigare livsmedelskedja Har du möjlighet att handla livsmedel på nätet kan det bli billigare. Du hinner gå igenom och se vad som fattas, under tiden beställningen på nätet pågår och jämföra priser. Du minskar risken att spontanhandla något eftersom du enkelt kan klicka ur en vara du ångrar.

Försök att laga mat med fokus på att inget ska slängas. Anpassa mängden till antalet personer som äter(och till matlådor), använd rester, och våga frysa in. Här kan det vara bra att göra en inventering av frys och skafferi, skriv upp vad som finns och använd det du redan har innan du köper nytt.

….

Drivmedel

Högre drivmedelspris bör leda till större eftertanke. Ställ dig frågan vilka resor som är absolut nödvändiga, och vilka du kan dra ned på. Kanske kan du göra alla ärenden samma dag, samåka med någon, ta cykeln om vädret tillåter eller åka kollektivt? Det ligger en stor besparing i att dra ned på antalet mil med bil.

….

Elen

Minns du hur det var förra året, hur elpriset sköt iväg? Det är bara ett år bort och ingen vet egentligen hur priset blir framöver. Försök att anamma samma beteende som i fjol. Släck lampor, dra ned temperaturen i rum där du sällan är och se över om du kan förbättra uppvärmningssystemet.

….

Avslutningsvis

Genom att gå igenom din ekonomi och se över bolån, el och inköp kan du minska den individuella oron. När du gjort det får du förhoppningsvis bättre förståelse för både din egen situation och din oro. Kunskapen du nu får kan du dra nytta av under resten av ditt liv. Varmt lycka till!

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Hypoteket

You must be logged in to post a comment Login