Kör hållbart på sommaren

By on 2 juli, 2023
Arkivbild

Kör hållbart på sommaren, Vianors tips för en ekonomisk och hållbar bilresa. Under sommaren görs många längre bilresor.

Oavsett om du ska åka på en stadssemester eller till sommarstället med familjen eller på en roadtrip med dina vänner, så kan du med några enkla saker påverka hur hållbart och ekonomiskt du kör.

Utöver rätt typ av däck och däckservice kan till exempel regelbunden AC-service minska kostnaderna och göra bilkörningen mer hållbar. Även ett ekonomiskt körsätt påverkar bränsleförbrukningen förvånansvärt mycket.

Ett sätt att göra bilkörningen mer hållbar är att välja rätt typ av däck och att ta väl hand om dem. Rätt typ av däck minskar bilens bränsleförbrukning och utsläpp. Rullmotståndet, med andra ord den energi som går åt när däcken rullar mot vägen, påverkar bränsleförbrukningen. Ju lättare däcken rullar desto lägre bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp. För elbilar betyder lägre rullmotstånd längre räckvidd.

– Rullmotståndet påverkar bränsleförbrukningen avsevärt. Till exempel kan ett däck med rätt lufttryck i klass A i EU:s däckmärkning spara bränsle upp till 0,5 liter per 10 mil jämfört med ett däck som har den sämsta klassificeringen när det gäller rullmotstånd. Med hjälp av EU:s däckmärkning är det enkelt att jämföra skillnader mellan däck, säger Tomas Jansson, produktchef på Vianor.

Rätt lufttryck sparar bränsle

Rätt lufttryck har en stor betydelse för ekonomin och körsäkerheten. Däck som har för lågt lufttryck slits snabbare och risken för däckskada ökar.

– Om lufttrycket är 0,4 bar under det rekommenderade ökar bränsleförbrukningen cirka två procent och däckslitaget ökar upp till 30 procent. Lufttrycket bör även justeras om man har tung last och många passagerare i bilen. Utgå ifrån biltillverkarens rekommenderade lufttryck. Det är bra att kontrollera lufttrycket en gång i månaden, rekommenderar Tomas Jansson.

Välfungerande AC är hållbart och sparar kostnader

Ett välfungerande AC-system handlar inte enbart om komfort utan det har även en positiv påverkan på miljön och kostnaderna för bilkörning.Ett dåligt AC-system kräver mer motoreffekt och en regelbunden AC-service gör att även bilens motor fungerar bättre.

– Upp till 10-15 procent av AC-systemets köldmedium kan avdunsta varje år. Det gör att systemets kompressor måste arbeta hårdare vilket i sin tur ökar bränsleförbrukningen. AC-systemet bör servas vartannat år för att det ska fungera optimalt, säger Magnus Fritz bilservicechef på Vianor.

Ekonomiskt körsätt sparar både pengar och är bra för miljön

Ett ekonomiskt körsätt sparar bränsle och är i och med det bra för miljön. Även bilens däck håller längre.

– Ett ekonomiskt körsätt betyder flera saker och alla kan välja sitt sätt att köra ekonomiskt. Ju mer ekonomiskt du kör desto mer bränsle sparas, berättar Tomas Jansson.

Tips för mer ekonomisk körning: 

 • Undvik tomgångskörning. Det är onödigt att slösa med bränslet när motorn går på tomgång.
  .
 • Undvik snabba accelerationer och inbromsningar. Bilens bränsleförbrukning ökar vid acceleration.
  .
 • Utnyttja motorbromsning. Släpp gasen i god tid innan du ska stanna.
  .
 • Minimera bilens last. Ju större last bilen har desto högre blir bränsleförbrukningen. Ta bort alla onödiga saker som inte används som till exempel skidbox och takräcke. Båda kan öka luftmotståndet betydligt, speciellt i högre hastigheter, vilket ökar bränsleförbrukningen.
  .
 • Kontrollera lufttrycket. Kontrollera lufttrycket gärna varje månad. Trycket ska kontrolleras på kalla däck eftersom däcken värms upp under körning vilket ökar lufttrycket. Med rätt lufttryck rullar däcken lätt och sparar bränsle.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Vianor

You must be logged in to post a comment Login