Kraftig ökning av nya företag i juni

Av på 11 juli, 2020

I juni ökade antalet registreringar av nya företag i Sverige med hela 35 procent. Efter nedgången i samband med coronakrisens utbrott har nyföretagandet tagit fart igen, visar färsk statistik från Bolagsverket som Visma har sammanställt. 

– Coronakrisen är inte över och många företag har det fortfarande tufft. Att det startas fler nya företag igen är ett ljus i mörkret som förhoppningsvis ger positiva signaler till Sveriges företagare att vi står inför en vändning, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs. 

Under juni månad registrerades 5 057 nya företag i Sverige. Det är en ökning med 35 procent jämfört med samma månad förra året, då 3 735 nya företag registrerades. Nyföretagandet har ökat i alla län förutom i Blekinge. I Örebro län, på Gotland och i Västernorrland var uppgången i juni över 80 procent jämfört med året innan.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. För att Sverige ska klara sysselsättning och välfärd även på sikt måste det hela tiden startas nya företag – särskilt i den speciella situation som vi befinner oss i just nu, säger Boo Gunnarson.

Efter några månaders inbromsning har nyföretagandet nu tagit rejäl fart igen. Tack vare en stark start på 2020 och den kraftiga ökningen i juni, jämfört med samma månad 2019, ligger nyföretagandet nu på plus i år. Under årets första sex månader fick Sverige totalt 36 700 nya företag, en ökning med nästan 8 procent jämfört med motsvarande period förra året.

Om statistiken:
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Visma

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in