Kriminellt nätverk avslöjat i norra Sverige

By on 2 november, 2023
Bild: Tullverket

Tullverkets personal genomförde en kontroll vid tågstationen i Haparanda, och stoppade en man som rest med tåget från Örebro. En av Tullverkets narkotikasökhundar visade intresse för mannen. Mannen berättade att han hade en försenad julklapp i sin ryggsäck.

I julklappen fann tullinspektören två kilo amfetamin. Det var upprinnelsen till att ett kriminellt nätverk avslöjades i norra Sverige. I Tullverkets utredning framkommer att den som styr nätverket sitter fängslad i Indonesien utom räckhåll för svenska myndigheter. I dag åtalas fem personer i ärendet vid Haparanda tingsrätt.

Ett beslag av amfetamin vid tågstationen i Haparanda var upprinnelsen till avslöjandet av ett kriminellt nätverk som misstänks ha transporterat narkotika till bland annat Sveriges nordligaste län. 

– Vi jobbar hårt mot de kriminella nätverkens etablering i hela Sverige och Tullverkets omfattande utredningsarbete i det här ärendet har nu lett hela vägen fram till åtal. Så det känns riktigt bra att vi avslöjat ett kriminellt nätverk och stoppat narkotikan från att komma ut i samhället, säger Fredrik Leijerholt, chef för tullkriminalenheten i Nord.

Reste med tåg från Örebro och hade inget att deklarera

Den 8 februari i år kom en man resande med tåget till Haparanda. Vid tågstationen genomförde Tullverket en kontroll. Mannen uppgav att han rest från Örebro och inte hade något att deklarera. Han skulle övernatta på ett spahotell i närheten. Men en av Tullverkets narkotikasökhundar visade intresse både för mannen och hans bagage.

Då uppgav mannen att han skulle överlämna en försenad julklapp som han bar i sin ryggsäck. I ryggsäcken låg julklappen som visade sig innehålla två kilo amfetamin. I mannens kläder fanns ytterligare 84,5 ml flytande amfetamin. 

Omfattande utredning

I Tullverkets utredning påträffades narkotikarelaterade konversationer, foton och ljudfiler i mannens telefon. I hans dator fanns information vilket har lett till att fler är misstänkta i ärendet. Omständigheter i utredningen tyder på att brotten kan ha kopplingar till organisationen som går under benämningen foxtrot. 

I Tullverkets utredning framkommer att två av männen som åtalas gjort flera misstänkta narkotikarelaterade resor utöver dem till Norrbotten. Resor har även gjorts till Västerbotten, Jönköping, Västra Götaland, Värmland, Stockholm och Kalmar län.

– Här ser vi tydliga exempel på att de kriminella nätverkens tentakler sträcker sig ut i hela landet. Det visar att det inte är något isolerat storstadsproblem utan nätverken finns etablerade och agerar i hela Sverige, säger Fredrik Leijerholt.

Ytterligare narkotika beslagtogs

Kopplat till ärendet har husrannsakningar utförts i Örebro respektive Åtorp. I Åtorp där den ena mannen är skriven beslagtogs 1,7 kilo amfetamin. Husrannsakningen i Örebro resulterade i att en mindre mängd amfetamin togs i beslag och cirka 170 000 kronor i euro och svenska kronor. En av de misstänkta männen greps på en rastplats utanför Bastuträsk i Västerbotten och i hans bil beslagtogs 5,7 kilo amfetamin.

Riskerar fleråriga fängelsestraff

Två av männen som är i 50-årsåldern, hemmahörande i Örebro och Åtorp misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott. Två kvinnor i 40-årsåldern åtalas för penningtvättsbrott. Ytterligare en man i 50-årsåldern hemmahörande i Jönköpings län åtalas för delaktighet i verksamheten. Samtliga åtal väcks vid Haparanda tingsrätt. 

Under utredningen har ytterligare personer kommit att misstänkas för brott. Dessas misstankar kommer dock inte att hanteras inom ramen för Haparanda tingsrätts prövning av misstankarna om synnerligen grovt narkotikabrott och penningtvättsbrott.

Den som fälls för synnerligen grovt narkotikabrott kan dömas till uppemot tio år i fängelse.

Örebro/Örebro län/Sverige
Örebronyheter

Källa: Tullverket

You must be logged in to post a comment Login