Kunskap om sjukdomar i sköldkörteln samlas på samma plats

Av på 11 september, 2018
Regionrådet Karin Sundin (s) inviger Tyroideacentrum på USÖ.

Tyreoideacentrum har öppnat vid Universitetssjukhuset i Örebro, hit kommer de flesta patienter i länet med misstanke om tumör i sköldkörteln (tyreoidea) och bisköldkörtlarna (paratyreoidea att remitteras

Tidigare har dessa patienter remitterats till flera olika mottagningar på USÖ och en mottagning vardera på Karlskoga och Lindesbergs lasarett. På Universitetssjukhuset Örebro togs patienterna emot på både öron- näs- halskliniken och kirurgiska kliniken

Nu ska patienter med både godartad eller misstänkt elakartad sjukdom i dessa organ remitteras och handläggas på det nya tyroideacentrum som är en gemensam mottagning för hela länet.

Det här är framförallt en fråga om kvalitet. För flera av dessa sjukdomar har vi totalt ett mycket ett litet patientunderlag. Denna mottagning medför att patienterna får komma till en mottagning där vår samlade kunskap finns för de här sjukdomarna. Tillsammans fortsätter vi också att förbättra kvaliteten för dessa patienter, säger Göran Wallin, överläkare och professor i kirurgi.

Nu när den nya mottagningen öppnat kommer öron- näs- halskliniken och kirurgiska kliniken att samverka med gemensamma riktlinjer för alla patienter. Mottagningen ger ökad möjlighet för de båda specialiteterna att lära av varandra och därmed ytterligare förbättra kvalitén för patienterna.

– För ett litet antal patienter innebär detta att de får längre resväg för att träffa läkare och göra vissa undersökningar. Men vi bedömer att detta uppväges av att den samlade kompetensen finns på ett och samma ställe, säger Karin Sundin (S), regionråd.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in