Lokalt | Brexit skulle slå hårt mot Sverige och Örebro

Av på 11 mars, 2016

Storbritannien är en av Sveriges viktigaste handelspartners med en varuexport som uppgår till omkring 85 miljarder kronor.

Om britterna väljer att lämna EU så kommer det att få negativa konsekvenser för svensk del eftersom det sannolikt skulle försvåra för handel länderna emellan. Vissa av Sveriges regioner är särskilt utsatta, visar en ny analys från Stockholms Handelskammare.

– Flera svenska regioner har Storbritannien som sin viktigaste handelspartner. Brexit riskerar därför att få negativa regionala konsekvenser för stora län som Stockholm och Västra Götaland. Samtidigt ser vi att mindre län är relativt sett mer beroende av exporten till Storbritannien och skulle då drabbas extra hårt. Det gäller till exempel Kronobergs, Kalmars, Västernorrlands och Norrbottens län.

Det säger Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom på Stockholms Handelskammare.

– Det är därför viktigt att regionerna redan nu tar fram exportstrategier och åtgärder som kan lindra konsekvenserna av ett eventuellt brittiskt EU-utträde. Annars finns det risk att Brexit kan kosta både jobb och utebliven tillväxt, avlutar Andreas Hatzigeorgiou.

Analysen kan laddas ner på www.chamber.se.

Snabbfakta om analysen:
* En stor del av Sveriges regioner har lyckats öka exporten till Storbritannien senaste tio åren. Stockholms län leder utvecklingen och ökade sin varuexport mellan åren 2003-2014 med dryga 166 procent, vilket motsvarar mer än en fördubbling.
* På andra plats kommer Västra Götalands län som exporterar varor till Storbritannien för drygt 10 miljarder årligen. Därefter ser listan ut enligt följande:

3. Skåne län med 3, 8 miljarder
4. Kronobergs län med 3,6 miljarder
5. Östergötlands län 3,5 miljarder
6. Norrbottens län 2,8 miljarder
7. Västmanlands län 2,7 miljarder
8. Västernorrlands län 2,4 miljarder
9. Dalarnas län 2,2 miljarder
10. Södermanlands län 2,1 miljarder
11. Jönköpings län 2 miljarder
12. Gävleborgs län 1,6 miljarder
13. Kalmar län 1,2 miljarder
14. Hallands län 1,1 miljarder
15. Örebro län 1 miljard
16. Uppsala län 0,8 miljarder
17. Värmlands län 0,7 miljarder
18. Västerbottens län 0,5 miljarder
19. Blekinge län 0,3 miljarder
20. Jämtlands län 0,1 miljarder

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in