Lokalt | Nyföretagandet ökar i Örebro

Av på 4 maj, 2015

Nyföretagandet minskar i samtliga län utom ett, visar statistik som Visma sammanställt från Bolagsverket. Totalt registrerades drygt 1 250 färre bolag i april i år jämfört med samma månad förra året, en minskning med 21,4 procent.

Även om april förra året var något av en rekordmånad blev det en tydlig dipp på nyföretagandet den här månaden. Förhoppningsvis är det bara en tillfällig sådan – fler nya företag behövs i alla delar av landet, säger Björn Lang, tillförordnad vd för Visma Spcs.

I april månad registrerades 4 599 nya företag i landet. Det ska jämföras med 5 854 företag motsvarande månad 2014.

Sedan början av året har 22 409 företag registrerats hos Bolagsverket, jämfört med 22 945 i fjol. Därmed hamnar nyföretagandet på minus 2,3 procent sedan årsskiftet.

Ökar i Örebro
Den största minskningen i april svarade Västerbottens län för med minus 43,4 procent. Största, och enda, ökningen står Örebro län för, med 6,6 procent.

De tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö svarar tillsammans för nästan en tredjedel av nyregistreringarna i landet. Även här minskar nyföretagandet rejält, allra mest i Malmö med 33,8 procent.

Fortsatta initiativ som ger morgondagens entreprenörer bästa möjliga förutsättningar att starta eget är viktiga. Inte minst eftersom de flesta nya jobben skapas just i småföretagen, säger Björn Lang.

Om nyregistreringarna
I nyföretagandet räknas de fyra vanligaste företagsformerna; aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag och kommanditbolag. Många enskilda näringsidkare är enbart registrerade hos Skatteverket och finns då inte med i Bolagsverkets statistik.

Ekonomi | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in