Människor ska känna sig trygga

By on 30 juni, 2017
Arkivbild

– Det har varit en lång resa. Starten var mina forskningsresultat och en idé om att jag kunde göra skillnad för patienter som opereras och åker hem samma dag. Nu har vi en CE-märkt medicinteknisk produkt som är registrerad hos Läkemedelsverket, och vår första kund, säger Ulrica Nilsson, professor i omvårdnadsvetenskap vid Örebro universitet.

IT-lösningen Ulrica Nilssons forskargrupp har utvecklat tillsammans med företaget Nethouse ger inte bara dagkirurgipatienter säkrare vård utan sjukvården möjlighet att utvärdera vården och på så sätt få underlag för kvalitetsförbättringar och kostnadsbesparingar.

– Patienter ska känna sig trygga efter operationen. Det har alltid varit det viktigaste. Verktyget vi har tagit fram ger dem kontroll över sin hälsa och möjlighet till direktkontakt med vården, säger Ulrica Nilsson.

Hon vann priset ”Årets digitala innovation” i Örebro för ett år sedan. Även i år var det en innovation som bygger på forskning vid Örebro universitet som tog hem priset.

– Det är ingen slump att lösningar som bygger på forskning vid Örebro universitet har vunnit pris för årets digitala innovation två år i rad. Vi har byggt upp en struktur som gör att vi kan erbjuda forskare som vill utveckla sin idé till en produkt eller tjänst ett skräddarsytt stöd, säger Anna Ragén, vd på Örebro universitet Holding AB.

Innovationskontoret erbjuder tid med affärsrådgivare men också investeringskapital. Den andra pristagaren är Henrik Andershed, professor i kriminologi, som utvecklat tjänsten Embrace.

– Vi vill att människor ska känna sig trygga, säger Henrik Andershed.

Med Embrace ska det bli enklare att samverka och identifiera platser som är särskilt brottsdrabbade och vilka tider risken att drabbas är extra stor. Det gör att till exempel polisen kan vara mycket mer proaktiv och effektiv i sina åtgärder.

Det är ett samarbete mellan universitetet och IT-företaget Nethouse. Örebro kommun, polisen och bostadsföretag i Örebro har varit med och testat. Embrace bygger på den process som Brottsförebyggande rådet och regeringen i det nya brottsförebyggande programmet ”Tillsammans mot brott” förespråkar.

– För att kunna gå från forskning till idé och slutgiltig produkt var stödet från innovationskontoret avgörande, säger professor Henrik Andershed.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login