När elavbrottet är ett faktum

By on 17 april, 2023
Foto: HSB

Kortare elavbrott kan bli allt vanligare framöver. I det levande labbet HSB Living Lab i Göteborg har man sedan flera år undersökt hur man skapar en fungerade vardag i tider med varierande energitillgång. Här tipsar forskaren Helena Strömberg om hur vi kan leva ett gott vardagsliv även när elen försvinner.

Den pågående energikrisen är inte den enda faktorn som gör dagens elförsörjning sårbar. I skiftet mot en energiförsörjning som är mer beroende av förnyelsebara energikällor, som sol och vind, är det en naturlig följd att tillgången blir mer varierad. Vi behöver helt enkelt vänja oss vid kortare elavbrott i framtiden, både planerade och ofrivilliga.

Med digitaliseringen följer mer prylar som är beroende av el, samtidigt som det inte alltid blåser och solen inte skiner. I en tid där många räknar med att kunna vara ständigt in- och uppkopplade kan även ett planerat elavbrott markant försvåra vardagen.

Projektet ”Design för en energiresilient vardag” är ett samarbete mellan HSB Living Lab, Chalmers, Sveriges forskningsinstitut RISE samt partners från industrin, och finansieras av Energimyndigheten och J.Gust. Richerts forskningsfond. Under två år undersökte forskare hur man kan minska sitt beroende av tillförlitlig energiåtgång, och samtidigt fortsätta leva ett gott vardagsliv. Man undersöker också om vissa prylar genom sin design, kan lösa eller till och med stå emot vissa av framtidens energiutmaningar.

– Undvik först och främst att göra elberoende aktiviteter i sista stund. Gör det till en vana att hålla dator och telefon fulladdade och skaffa en extern energikälla. Förvara mat hemma som du verkligen tycker om, och som inte kräver energi för att tillagas, för att behålla guldkant på tillvaron. Se till att kunna ta till roliga alternativa aktiviteter som inte kräver el och gör dem till en del av vardagen, till exempel sällskapsspel, promenader och hantverk. Då blir det inte en så märkvärdig händelse om ett elavbrott avbryter serietittandet, säger Helena Strömberg, projektledare och universitetslektor på avdelningen för Design & Human Factors vid institutionen för industri- och materialvetenskap på Chalmers.

Den tekniska utvecklingen kan ibland minska energiresiliensen i perioder av varierande energiåtgång – ju fler energidrivna prylar, desto svårare blir vardagen under ett elavbrott.

– Det kan vara en god idé att tänka energiresiliens när man köper nytt till hemmet eller bygger om hemma. Bygg inte bort skafferiet i renoveringen och ersätt inte alla köksprylar med elektriska varianter. Morföräldrarnas gamla potatisstomp och mandelkvarn kan funka för nya maträtter lika bra som en stavmixer. Det finns många gamla tekniker och produkter, och kunskap från förr, som är energiresilient och fungerar utmärkt även i framtiden, säger Helena Strömberg.

Så förbereder du dig på kortare elavbrott i hemmet

  • Se till att ha fulladdad dator och mobiltelefon.
  • Undvik att göra elberoende aktiviteter i sista minuten, så som att tvätta, duscha eller lämna in en jobbdeadline.
  • Ha mat hemma som inte behöver tillagas, eller ha ätklara snacks i skafferiet, så man klarar att vänta en stund med att laga maten.
  • Se till att kunna ta till roliga alternativa aktiviteter som inte kräver el och gör dem till en del av vardagen.

Sverige
Örebronyheter

Källa: HSB Göteborg

You must be logged in to post a comment Login