Nationell konferens med äldre i fokus

By on 19 oktober, 2021
Arkivbild

Vad har vi lärt oss kring äldres hälsa under pandemin? Hur tar vi tillvara på kunskaperna på bästa sätt? Genom dessa frågor blir områden som vård i hemmet, rehabilitering, kompetens och digitalisering speglade under den nationella konferensen Esthers släktträff 2021 den 21 oktober.

Pandemin har slagit hårt mot äldre, inte minst mot dem med behov av vård och omsorg. Förutom en risk för sjukdom har det inneburit ensamhet och isolering. Mycket har ställts på sin spets. Nu pratar många om hur vård och omsorg av äldre behöver stärkas, och vad som är viktigt att förbättra. Vad visste vi innan, vilka lärdomar är nya och hur ser vi till att hålla fokus efter pandemin.

– Konferensen sätter äldre i fokus och det behövs nu. För oss som arbetar med dessa frågor är konferensen ett viktigt inslag för att vi ska kunna bli ännu bättre och få mer kunskaper. När det gäller äldres hälsa måste vi bli bättre och vara bättre förberedda inför framtiden, säger regionråd Karin Sundin (S) vid Region Örebro län.

Under pandemin har frågor kring äldres hälsa lyfts gång på gång. Dels har dessa handlat om hur sköra de äldre som numera bor på våra äldreboenden är, och dels har frågor handlat om att den kompetens som man kan förvänta sig för gruppen inte alltid har funnits där.

– Något som blev tydligt under pandemin är att region och kommuner kan samverka gränslöst när det verkligen gäller. En debatt som har förts är att äldre på lösa grunder har klumpats ihop till en grupp över 70 år, när det är en av de mest heterogena grupper man kan tänka sig. Det är några av de saker vi lyfter på konferensen, säger Kristina Luhr, Utvecklingsledare område äldre vid Region Örebro län.

Nationell digital konferens med äldre i fokus den 21 oktober

Konferensen vänder sig till alla som bryr sig om äldres hälsa: de som jobbar med äldre, beslutsfattare och även de äldre själva och deras närstående. Under dagen delar många föreläsare med sig av sin kunskap. Det ges mer övergripande föreläsningar, men också lokala exempel på arbetssätt där samverkan står i fokus, och lokala exempel från andra delar av landet.

Örebro
Örebronyheter

Källa Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login