Nu erbjuds alla länsbor påfyllnadsdos – men det måste ha gått minst sex månader sedan dos 2

By on 9 december, 2021
Arkivbild

Har det gått minst sex månader sedan dos 2? Då kan du nu boka tid för påfyllnadsdos mot covid-19. Styrgruppen för covidvaccination i Region Örebro län breddar erbjudandet om en tredje dos vaccin mot covid-19 ytterligare och låter nu tidsintervallet styra – oavsett ålder.

Regionen har som mål att så många som möjligt ska kunna erbjudas en tredje dos sex månader efter den andra dosen. Därför öppnas nu bokningen till att gälla alla länsbor som fick sin andra dos för minst sex månader sedan.  

Bakom beslutet ligger en uppskalning av vaccinationskapaciteten vid länets vaccinationsmottagningar.

Tider läggs ut kontinuerligt

”Det innebär att vi nu ser en möjlighet att erbjuda fler den tredje dosen – under förutsättning att det har gått minst sex månader sedan dos 2”, säger Stellan Johansson, vaccinationssamordnare.

Uppskalningen innebär att det ute i länet nu finns ett par tusen fler bokningsbara tider i snitt per vecka, jämfört med veckorna innan. Och, som vanligt, fylls nya tider på efterhand, så man ska inte ge upp om det är tomt vid den närmaste mottagningen just när man är inne och tittar.

”Dessutom, för de som kan tänka sig att åka en bit för vaccinationen, rekommenderar vi att titta efter tider på övriga mottagningar”, säger Stellan Johansson som konstaterar att tillgången på lediga tider kan variera ute i länet.

Personalvaccination inledd

Även vaccinationen av personal inom hälso- och sjukvården har nu inletts.

”Personalvaccinationen kommer så långt det är möjligt att ske på arbetsplatsen, i enlighet med Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning, för att inte konkurrera med medborgarna som vill boka tid på vaccinationsmottagning”, säger Ewa Slätmo, ordförande för styrgruppen.

”Även för personalen är det viktigt att det gått minst sex månader mellan doserna”, påpekar Ewa Slätmo.

Personer som nu erbjuds påfyllnadsdos i Region Örebro län är:

  • Personer, oavsett ålder, som fick sin andra dos för minst sex månader sedan. OBS! För de som är 65 år eller äldre gäller minst fem månader mellan dos 2 och 3.

Hälsa | Örebro län
Örebronyheter

Källa Region Örebro län

You must be logged in to post a comment Login