Nu tillverkas Cannabisolja i Sverige

Av på 1 september, 2021
Arkivbild

Sverige är nu första land i världen med statligt ägd tillverkning av medicinsk cannabisolja!

Genom att läkare på en smärtklinik på Sankt Göransgatan i Stockholm har föreskrivit Cannabisolja till patienter med bland annat indikationer som långvarig och mycket svårbehandlad neuropatisksmärta, cancerrelaterad smärta, artros och reumatism som en del av patientens farmakoterapi, som är anledning till att tillverkningen av medicinska Cannabisoljor nu äntligen har kommit i gång i Sverige.

Det är ett statligt ägt bolag med laboratorium och läkemedelstillverkning i Stockholm som nu tillverkar Cannabisolja med droppdosering för medicinsk användning i Sverige.
Beredningen är vad man inom läkemedelsindustrin benämner som extempore/ magistral och innehåller CBD och THC i flytandeform med en droppdosering. Över fem hundra patienter i Sverige har idag fått Cannabisoljan receptförskriven av sin behandlande läkare.

Cannabis som godkänt läkemedel har funnits i Sverige sedan 2011, det är Sativex, en munspray som är ett registrerat läkemedel avsedd för behandling av multipel skleros (MS) något senare (oktober 2020) kom Epydiolex som är ett läkemedel för behandling av epilepsi, där utöver så finns det sedan 2017 medicinsk cannabis genom så kallade licenspreparat som odlas och tillverkas i Holland och Kanada.

Patientantalet i Sverige som använder medicinsk cannabis växer nu i allra högsta grad, från ca 500 patienter 2018 till ca 2000 patienter 2020, prognosen för 2021 pekar mot över 4000 patienter i Sverige som får medicinsk cannabis på recept av sin behandlande läkare.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa Cannabis i fokus

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in