Nya förbättrade sjukförsäkringsregler nästa år

Av på 29 november, 2020
Arkivbild

Reumatikerförbundet välkomnar de regelförändringar i sjukförsäkringen som regeringen och dess samarbetspartier Centerpartiet och Liberalerna förhandlade fram i natt. Vi ser fram emot en mer rättvis sjukförsäkring i linje med den uppfattning som Reumatikerförbundet haft i många år.

Dagens sjukförsäkringsregler är inte anpassade för personer med reumatiska sjukdomar. Det saknas kunskap om hur reumatisk sjukdom påverkar arbetsförmågan.

– Reumatikerförbundet, och många andra, har varit pådrivande i arbetet att förändra dagens sjukförsäkringsregler. Vi vet att det är en viktig fråga för personer med reumatiska sjukdomar och sjukdomar i rörelseorganen, säger Lotta Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet.

Förändringen innebär att fler kommer kunna behålla sin sjukpenning efter dag 180 i sjukskrivningen, om det finns övervägande skäl som talar för att man kommer kunna komma tillbaka till jobbet senast dag 365.

Reumatikerförbundet har läst och skrivit remissvar på den utredning som legat på regeringens bord. I den föreslås att sjuka ska prövas för de jobb som finns, istället för mot hela arbetsmarknaden.

– Tack till alla beslutsfattare som har lyssnat på oss. Det kommer att göra vardagen lättare för alla de som riskerat att bli utförsäkrade, säger Eva-Maria Dufva, intressepolitisk chef på Reumatikerförbundet.

Regeländringarna är permanenta och genomförs i ett snabbspår så att de kan träda i kraft mars 2021.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Reumatikerförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in