Över 900 kronor läggs på barnet i samband med skolstart

Av på 9 augusti, 2013

Snart stundar skolstarten för många barn och med det kanske också nya klasser och kompisar. Skolstarten är också en tid då många barn får nya kläder och prylar. En ny undersökning utförd av YouGov på uppdrag av Tradera visar att svenska föräldrar i snitt köper skolprylar och kläder för 956 kronor per barn inför skolstarten.

Populäraste inköpet att köpa nytt inför skolstarten är höstskor, 83 procent av föräldrarna uppger att de köper höstskor inför skolstart. Tre av fyra föräldrar (75 %) uppger att de också köper en höstjacka till barnen i samband med terminstart.

– Skolstarten förknippas ofta med nya inköp till barnen. Det blir lätt en dyr historia, inte minst om man har flera barn i skolåldern. Ett sätt att minska på utgifterna är att köpa vissa saker begagnat, något som vi märker att många föräldrar redan gör. Barnkläder är en av våra populäraste kategorier, säger Christina Kilström, marknadschef på Tradera.

Undersökningen visar att 6 av 10 svenska föräldrar (64 procent) har köpt begagnade barnkläder till sina barn, 3 av 10 föräldrar (31 procent) uppger också att de köper mer begagnade barnkläder nu jämfört med för tre år sedan.

Främsta anledningen till att köpa barnkläder begagnat är att det är billigare, som 76 procent av de tillfrågade föräldrarna svarat, följt av hänsyn till miljön, som 45 procent svarat.

– Barnen växer fort ur sina kläder i skolåldern och vissa saker är därför extra bra att köpa begagnat. Till exempel regnställ, som också är bra att köpa dubbletter av så att man kan ha ett hemma och ett på fritids. Gymnastikskor är ett annat exempel, säger Annette Lassus, förskolechef på förskolan Brinken i Stockholm.

Själva inköpen av barnkläder görs främst av mammorna i familjen. 82 procent av kvinnorna i undersökningen uppger att de står för majoriteten av dessa inköp, jämfört med endast 10 procent av de tillfrågade männen.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in