Pandemin har fått svenskarna att buffertspara mer

Av på 2 februari, 2021
Arkivbild

Den globala ekonomin har skakats om rejält på sistone och många människor och branscher har drabbats hårt. I oroliga tider är det extra viktigt med en buffert. Trots detta har drygt var femte svensk endast en månadslön eller mindre sparad för oförutsedda utgifter.

Den pågående krisen har fått nästan varannan person att vilja spara mer för oförutsedda utgifter. Och detta gäller främst unga mellan 18–29 år. Det visar Bluesteps senaste undersökning.

Ett sparande kan fungera som en krockkudde vid oväntade utgifter eller minskad inkomst. En undersökning genomförd av Kantar Sifo på uppdrag av Bluestep visar dock att 21 procent av svenskar endast har en månadslön eller mindre sparat för oförutsedda utgifter. Och 12 procent har mindre än en månadslön i buffert.

Däremot är det fler svenskar som uppger att de har mer än fyra månadslöner i besparingar jämfört med när samma fråga ställdes 2019. Sparandet kan dessutom komma att öka ännu mer. Faktum är nämligen att coronakrisen har fått fler svenskar att bli måna om att spara för oförutsedda utgifter. Närmare varannan person uppger detta.

– Det är otroligt viktigt att ha en buffert som kan finansiera oförutsedda händelser eller dryga ut kassan under tuffare tider. Som till exempel vid inkomstminskningar, vilket många tyvärr har fått uppleva nu i samband med coronakrisen. En bra tumregel är att ha minst tre månadslöner på ett sparkonto för oförutsedda händelser. Och se till att lägga sparpengarna på ett konto med ränta, så att de dessutom kan växa till sig under tiden, säger Sarmad Jawady, Bolånechef på Bluestep

Unga blivit mer måna om att spara

Undersökningen visar att det framförallt är de unga som under coronakrisen blivit mer måna om att spara för oförutsedda utgifter. Så många som 58 procent i åldrarna 18–29 år uppger nämligen detta. De äldre i åldrarna 65–79 år verkar dock inte lika oroade, i åldersgruppen är motsvarande siffra endast 35 procent.

– Att den yngre generationen blivit mer mån om att spara inför oförutsedda utgifter är positivt och visar på en ansvarsfullhet. Att stoppa undan lite extra varje månad är klokt för att kunna bygga upp en ekonomisk motståndskraft. Du vet aldrig när du behöver lite extra stöd. Oavsett om det handlar om utebliven inkomst eller en trasig tvättmaskin, avslutar Sarmad


Hur stort sparande har du för oförutsedda utgifter?

  Total 2020 Total

2019

Mindre än en månadslön 9 % 14 %
Ungefär en månadslön 9 % 12 %
Ungefär två månadslöner 15 % 13 %
Ungefär tre månadslöner 7 % 9 %
Ungefär fyra månadslöner 8 % 5 %
Mer än fyra månadslöner 45 % 39 %
Jag har inga besparingar 3 % 5 %
Vet ej 3 % 3 %

 ….

Har coronakrisen fått dig att bli mer mån om att spara för oförutsedda utgifter?

  Total 18–29 år 30–49 år 50–64 år 65–79 år
Ja, absolut 9 % 18 % 7 % 8 % 7 %
Ja, till viss del 39 % 40 % 45 % 37 % 28 %
Nej, inte alls 49 % 36 % 47 % 51 % 63 %
Vet ej 2 % 6 % 1 % 3 % 2 %

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa Bluestep

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in