Penicillin fortsatt tillgängligt

By on 23 augusti, 2023
Det finns generellt antibiotika att få tag på. Penicillin som exempelvis Kåvepenin finns i dagsläget i både flytande och fast form, i olika styrkor och förpackningsstorlekar.
Bild: Läkemedelsverket

Penicillin finns i dagsläget att få tag på i flera olika styrkor, förpackningsstorlekar och former. Restanmälda läkemedel innebär ändå fortsatta utmaningar för individ, vårdpersonal och apotek.

– Det finns generellt antibiotika att få tag på. Penicillin som exempelvis Kåvepenin finns i dagsläget i både flytande och fast form, i olika styrkor och förpackningsstorlekar. Dessutom finns det andra antibiotika. Vissa förpackningar kan vara slut i perioder, och situationen kan förändras snabbt, säger Johan Andersson, enhetschef vid Läkemedelsverket.

Huvudförklaringen till varför det för tillfället kan vara svårt att få tag på flera antibiotika är en ökad efterfrågan. Generellt fungerar läkemedelsförsörjningen i Sverige normalt. I de allra flesta fall finns det andra alternativ när ett läkemedel är slut på hyllan. Knappt 94 procent av alla läkemedel är i dag tillgängliga, men den andel som inte går att få tag på innebär en mycket utmanande situation för individen, vårdpersonal och apotek.

– Utifrån den information vi har idag kommer det också under hösten och vintern att finnas olika styrkor, förpackningsstorlekar och beredningsformer av såväl penicillin som andra typer av antibiotika. Med det sagt kan vi se att det finns fortsatta restanmälningar under hösten och det kan innebära en utmanande situation. För individen kan det krävas ett nytt recept eller att man behöver gå till olika apotek, säger Johan Andersson.

Till dig som behöver ett läkemedel

Om man inte får tag på sitt läkemedel kan ofta apotekspersonal hjälpa till att se om det kan finnas på andra apotek. Man kan också titta på fass.se för lagersituation på apotek i området. Om man inte alls får tag på läkemedlet är det viktigt att man vänder sig till förskrivaren så att man kan få ett nytt recept eller en annan behandling.

Till dig som förskriver läkemedel

Man kan se dagsaktuell information om restsituationer på lakemedelsverket.se/rest.

Hälsa
Örebronyheter

Källa: Läkemedelsverket

You must be logged in to post a comment Login