Rättvisare räntor för småföretagen med nytt verktyg

Av på 26 mars, 2019
Räntekollen Företag - www.rantekollen.nu

Räntekollen Företag – www.rantekollen.nu – är en gratistjänst på nätet där småföretagare kan få en indikation om vilken ränta ett företag borde betala om man har lån, eller funderar på att låna, hos banken. Tjänsten simulerar bankernas egna modeller för att bedöma och prissätta företagskrediter. Bakom Räntekollen Företag står finansanalysbolaget Fundcurve AB.

– Vi är ju själva småföretagare och vet hur svårt det är att veta om man faktiskt får schyssta räntevillkor eller inte. För företagskrediter finns ju inga listpriser att jämföra med utan banken sätter priset efter en bedömning av varje enskilt företag, säger Erik Öberg på Fundcurve.

Räntekollen Företag är enkel att använda. Genom att knappa in sitt organisationsnummer får företaget ett svar direkt på skärmen. Den ränta som visas kan sedan jämföras med den ränta som företaget erbjuds av banken.

– Vi ville skapa en superenkel tjänst. Vi vet att företagare har fullt fokus på sin verksamhet och att förhandla med banken kanske inte ligger högst upp på att-göra-listan. Här får man svar direkt om vad som är en motiverad räntenivå för just sitt företag, berättar Erik Öberg

Fundcurve hoppas att Räntekollen Företag skall leda till en ökad kunskap om småföretagsfinansiering och att en ökad transparens kan leda till att småföretagen kan förhandla till sig bättre villkor från banken i framtiden.

– Att veta vad som är motiverad räntenivå för sitt företag är en bra utgångspunkt i en förhandling. Annars är risken stor att banken erbjuder ”rabatter” på den befintliga räntenivån. Men om den nivån är för hög från början är det inte alls säkert att företaget får den ränta som företaget borde kunna uppnå, menar Erik Öberg på Fundcurve.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in