Robottävling samlar gymnasieelever från hela Sverige

By on 26 november, 2021

Genom tekniktävlingen NTI Robo Challenge inspirerar NTI Gymnasiets skolor sina elever till att designa, konstruera och programmera hållbara robotar. Elever från hela Sverige tävlar med sina konstruktioner i riksfinalen i Sundsvall den 29-30 november.

– I vårt moderna och digitaliserade samhälle är robotteknik en viktig grund för utveckling. Eleverna får en förståelse för både design, konstruktion, elektronik, sensoranvändning och programmering, säger Anna-Karin Grip, förstelärare på NTI Gymnasiet i Sundsvall som arrangerar tävlingen. 

I finalen i Sundsvall deltar nästan 100 elever med sina egendesignade robotar. Tävlingen, som äger rum på scenen i In:Gallerian i centrala Sundsvall, består av tre deltävlingar – en designtävling, en hinderbana och en one-to-one tävling. 

Utbildar flest gymnasieelever inom IT

Med sina 29 skolor utbildar NTI Gymnasiet flest gymnasieelever i Sverige inom IT. Erik Isakson är skolchef och han är nöjd med sättet som tävlingen lyckats kombinera teknisk innovation med hållbarhet – något som är högaktuellt för samtliga utbildningar inom NTI Gymnasiet. 

– Av våra drygt 7000 elever så är det de mest innovativa som har tagit sig vidare till riksfinalen i Sundsvall. Här får de inte bara tävla utan även lära känna varandra och diskutera frågeställningar inom teknik och hållbar utveckling. När jag ser hur hårt eleverna jobbat inför tävlingen så känner jag hopp inför framtiden, säger Erik Isakson. 

Tävlingen lockar eleverna till att tänka innovativt, samarbeta och applicera sina kunskaper från flera olika ämnen. Casper Dahlberg är en av de elever som reser till Sundsvall nästa vecka för att tävla i finalen tillsammans med sina lagkamrater. Han läser sista året på teknikprogrammet på NTI Gymnasiet Södertörn i Stockholm. 

– Det här har varit ett riktigt spännande och kul projekt där jag lärt mig massor om programmering. Det ska bli kul att träffa de andra i Sundsvall och se vad de konstruerat, säger Casper Dahlberg. 

Jonatan Kråkhede och Carl Levander går teknikprogrammets tredje år på NTI Gymnasiet i Lund. De kommer att delta med sin robot Sustainable Steve i riksfinalen av NTI Robo Challenge i nästa vecka. 

– Sustainable Steve är byggd med respekt för miljön. Den symboliserar att teknik inte alltid behöver betyda miljöförstöring, säger Jonatan Kråkhede. 

Sverige
Örebronyheter

Källa NTI Gymnasiet

You must be logged in to post a comment Login