Så här håller vindrutan längre

By on 17 december, 2023
En vindruta utan stenskott eller andra skador som försämrar siktet är viktigt för trafiksäkerheten.
Arkivbild

En vindruta utan stenskott eller andra skador som försämrar siktet, är viktigt för trafiksäkerheten. En allvarlig skada på vindrutan försämrar också bilens bärande konstruktion, och funktionen av sensorer på vindrutan.

Små stenskott är vanligtvis enkla att laga om skadan inte ligger precis vid vindrutans kant, vindrutan håller längre när den hålls ren och när slitna torkarblad byts till nya.

Mest stenskott sker under vinterhalvåret och våren när det ligger mycket grus på vägarna, det här gör att stenar lätt slungas upp från däcken på bilen framför och skjuts in i vindrutan. Det här orsakar stora mängder stenskott varje år.

Stenskott och repor på vindrutan försämrar sikten speciellt på soliga dagar när solen står lågt. På vintern finns ofta snö, frost eller slask på rutan vilket försämrar sikten.

­– Enligt Statens väg- och trafikforskningsinstitut VTI är slitna och repiga vindrutor en betydande olycksrisk i trafiken och anser att det behövs hårdare kontroller av vindrutorna. Speciellt stenskott är mycket vanliga under vintern och våren. Risken för ett stenskott kan minskas avsevärt genom att hålla ordentligt avstånd till bilen framför, berättar Magnus Fritzbilservicechef på Vianor.

Mindre stenskott kan lagas

Ett stenskott betyder inte automatiskt att vindrutan måste bytas, när stenskottet är mindre än en femkrona kan det vanligtvis lagas om inte skadan ligger alldeles vid kanten av rutan.

– Om du får ett stenskott ska det täckas, exempelvis med en bit av tejp, och lagas så fort som möjligt. Lagningen tar cirka en halv timme och du kan fortsätta att köra med bilen helt normalt efter det, säger Magnus Fritz.

Om bilen har en försäkring som täcker skador på vindrutan, kostar lagningen av stenskottet normalt ingenting. Man behöver inte ens betala självrisken, många av glasverkstäderna tar även hand om skadeanmälan till ditt försäkringsbolag.

Spricka i vindrutan kan göra att bilen blir underkänd på bilbesiktningen

En spricka eller ett stort stenskott i förarens synfält är en säkerhetsrisk, det kan också leda till att bilen blir underkänd i besiktningen. Stora sprickor kan inte lagas utan vindrutan måste bytas till en ny.

Även om stenskottet eller sprickan inte finns i förarens synfält ska skadan ändå lagas, vindrutan i dagens bilar är en viktig del av bilens bärande konstruktion.

På vindrutan finns ofta också sensorer och kameror för bilens olika säkerhetssystem. Stenskott, repor och sprickor kan försämra deras funktion. Om vindrutan byts ut ska sensorerna kalibreras om efter bytet.

Slitna torkarblad försämrar sikten och kan repa vindrutan

Slitna torkarblad rensar vindrutan dåligt och lämnar efter sig ränder som försämrar sikten speciellt i mörkret, slitna torkarblad kan också repa vindrutan.

– Torkarbladen bör kontrolleras vid byte av vindrutan för att de eventuellt slitna torkarbladen inte ska repa även den nya rutan. Även vindrutans insida ska hållas ren. Den ska rengöras regelbundet för att sikten ska vara bra, säger Magnus Fritz.

Det finns huvudsakligen två typer av torkarblad, med ram och utan ram. Bladet med ram har en stålram där själva gummibladet är fäst. Torkarbladet utan ram är helt av gummi. Speciellt på vintern är torkarblad utan ram bättre då de inte fryser fast på vindrutan lika lätt som torkarblad med stålram.

– Nya torkarblad ska köpas när de inte längre rensar vindrutan effektivt. Utöver själva användningen sliter bland annat solen, damm och vägsalt torkarbladen. Det finns stora skillnader på torkarblad, vissa håller länge medan andra blir slitna redan efter kort tid. Det kan var ett bra läge att passa på att få de bytta av verkstaden i samband med däckskiftet till sommaren eller vintern, säger Magnus Fritz.

Spolarvätska säljs både färdigblandad och koncentrerad. Köper man koncentrerad spolarvätska är det viktigt att blanda det med vatten, så att blandningen klarar tillräckligt många minusgrader.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Vianor

You must be logged in to post a comment Login