- BIK Karlskoga fortsatt obesegrade 2025
- Nu skapas det framtida Örebro, vad är viktigt för dig
- Öppen dansstudio för dansare och koreografer i Örebro län
- Stort internationellt forskningsprojekt för att förebygga Crohns sjukdom
- Nämnd efterfrågar fler uppgifter i utredning om skolstruktur
- Kumla kommun föreslår avveckling av Scantec AB
- Effektiv läcksökning med fyrbent hjälp i Askersunds kommun
- Nytt stöd stärker samarbetet kring Hjälmaren
- Förbiledning av trafiken på riksväg 50 vid Åsbro från 21 januari
- Fullbokad Hindersmässa och invigning av nytt område
Så högt kan havet stiga i dagens och framtidens klimat
SMHI har tagit fram nya resultat från beräkningar och analyser för havsvattenstånd i dagens och framtidens klimat. För Sveriges del kommer havsnivåhöjningen framför allt att påverka kustområden i de södra delarna av landet, där landhöjningen är liten. Redan idag kan havet också tillfälligt stiga hastigt i samband med stormar.
SMHIs arbete med havsnivåer har pågått under tre år, och resultaten som nu presenteras beskriver medelvattenstånd och höga nivåer längs svenska kusten i dagens klimat och fram till sekelskiftet. Syftet med det nya materialet är att underlätta för olika aktörer att se var det finns sårbara områden och på så sätt bättre kunna möta riskerna.
Havsnivåhöjningen blir mest märkbar i södra Sverige, där landhöjningen är liten. Hur mycket och hur snabbt havet stiger beror på i vilken takt klimatet förändras. Men havsnivån har också alltid och kommer även fortsättningsvis att variera naturligt. Vid extrema tillfällen som stormar kan havsnivåerna stiga hastigt.
– Medelvattenståndet, det genomsnittliga ”normaltillståndet”, stiger successivt på grund av ett varmare klimat. Det gör att lågt liggande kustområden riskerar att översvämmas oftare i framtiden, säger Signild Nerheim, oceanograf vid SMHI. De högsta vattenstånden som förekommer i samband med stormar, kan redan idag ge problem med översvämningar. När medelvattenståndet blir högre, kommer högvattenhändelserna att höjas i motsvarande grad. De extrema tillfällena blir alltså mer allvarliga och ger ökad risk för översvämningar och skador.
Exempel på högre havsnivåer i framtiden
SMHIs beräkningar visar att medelvattenståndet i södra Sverige på vissa platser kan stiga med nästan en meter fram till sekelskiftet. För norra Sverige fortsätter däremot medelvattenståndet generellt att sjunka, på grund av landhöjningen. Mot slutet av seklet börjar medelvattenståndet att stiga igen i de norra delarna av landet.
Exemplet utgår från att de klimatpåverkande utsläppen i atmosfären är fortsatt höga.
Nya beräkningar har också gjorts för högvattenhändelser. Dessa så kallade högsta beräknade havsvattenstånd grundas på observationer från SMHIs kuststationer. Det högsta beräknade havsvattenståndet är exempelvis två meter över medelvattenståndet, både för Kalix och Skanör/Ystad.
Högre havsnivå ger stora skador
En höjning av havsnivån leder till flera och kraftigare översvämningar och ökar risken för ras, skred och erosion. Skador kan uppstå på byggnader, vägar och samhällsviktig verksamhet. Stigande hav påverkar också grundvattennivåerna nära kusten, och den biologiska mångfalden kan påverkas.
– Det är naturligtvis mycket viktigt att minska utsläppen av växthusgaser för att mildra effekterna. Men det är också nödvändigt att arbeta med klimatanpassning för att bygga ett mer hållbart samhälle, säger Åsa Sjöström, verksamhetsledare vid Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning, SMHI. Högre framtida havsnivåer måste beaktas när man planerar byggnader och annat som ska finnas kvar under lång tid framöver.
Resultaten sträcker sig fram till år 2100. Det är dock viktigt att tänka på att havet även fortsättningsvis kommer att stiga.
Regionalt
Örebronyheter
Related Posts
Latest News
-
BIK Karlskoga fortsatt obesegrade 2025
BIK Karlskoga befinner sig i ett stim där man har...
- Posted januari 22, 2025
- 0
-
Man gripen efter misshandel (Uppdatering)
Polisen har gripit en man i 35-årsåldern som misstänks för...
- Posted januari 22, 2025
- 0
-
Nu skapas det framtida Örebro, vad är viktigt för dig
Örebro kommun har ett förslag på ny översiktsplan, den lägger...
- Posted januari 22, 2025
- 0
-
Öppen dansstudio för dansare och koreografer i Örebro län
Nu välkomnas frilansande dansare och koreografer i Örebro län till...
- Posted januari 22, 2025
- 0
-
Stort internationellt forskningsprojekt för att förebygga Crohns sjukdom
Ett nytt internationellt EU-projekt har fått 38 miljoner euro för...
- Posted januari 22, 2025
- 0
-
Nämnd efterfrågar fler uppgifter i utredning om skolstruktur
Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att förvaltningen, ska ta fram...
- Posted januari 22, 2025
- 0
-
Kumla kommun föreslår avveckling av Scantec AB
Kumla kommun och Region Örebro län, som gemensamt äger Scantec...
- Posted januari 22, 2025
- 0
You must be logged in to post a comment Login