Så kan du äta gott och billigt i jul och nyår

By on 22 december, 2022
Foto: Fiskbranschens Riksförbund

I tider av hög inflation och stigande matpriser är vi många som försöker hitta budgetvänliga alternativ i butiken. Genom att tänka lite smart och våga prova nya typer av rätter går det att äta riktigt god och hälsosam sjömat utan att gräva stora hål i plånboken.

Fiskbranschens Riksförbund ger handfasta tips för den som vill äta budgetsmart.

– Fisk och skaldjur är ju väldigt god och hälsosam mat som vi enligt Livsmedelsverkets rekommendationer borde äta mer av. I dessa kärva ekonomiska tider vill vi från branschen gärna ge konsumenter en hjälp på vägen inför de kommande storhelgerna, säger Albin Dahlin som är kommunikationsansvarig på Fiskbranschens Riksförbund.

Låt sillen ta plats

Sill som är en riktig favoritprodukt inför jul är fortfarande väldigt prisvärd och hälsosam mat. Det finns ett stort och spännande utbud av inlagd sill på glas i butikerna just nu. Den som verkligen vill hålla i utgifterna kan satsa på att göra en egen inläggning med så kallad 5-minuterssill.

Välj annat än filé

När det gäller färsk fisk är sej, lubb, kolja och torsk några arter som för tillfället ligger bra i pris. Ett sätt att komma ner i pris ytterligare är att köpa hel fisk istället för färdiga filéer. Thomas Cruz Kollberg som driver Luckans fisk i Göteborg tipsar om att det är bra att tänka till kring styckningsdetaljer för den som vill komma ner i pris.

– Det kan löna sig att fråga sin fiskhandlare efter kontrarygg, slag eller stjärtbit istället för torskrygg eller filé, som ligger högre i pris.

Fiskbiffar ett smart val

Ett smart sätt att komma ned i pris är att köpa fiskfärs eller färdiga biffar istället för filé. Många fiskhandlare gör egna biffar för att minska sitt svinn, och efterfrågan bland kunderna blir bara större.

Lutfisk en prisvärd klassiker

Lutfisk är en av våra allra äldsta rätter på julbordet med långa anor. Det är en god och nyttig produkt som ligger riktigt bra i pris. Enligt traditionen ska den serveras med kokt potatis, vit sås och gröna ärtor, men det finns många fler möjligheter. Skärhamns frys som står för den största delen av lutfisken som konsumeras i Sverige tipsar om flera spännande och moderna rätter där lutfisken får en hedersplats. Exempelvis den här:

Upptäck Braxen

Braxen var förr en populär matfisk och har återupptäckts på senare år. Den är riktigt delikat stekt i smör, men passar också väldigt bra för olika typer av biffar. Axfood säljer via sitt varumärke Garant fishcakes gjorda på brax och svensk åkerböna. En välkryddad rätt som passar både till vardags och på nyårsbuffén.

För den som vill laga själv från grunden rekommenderas att prova en paté.

Svenskodlade musslor

Om man gillar skaldjur är blåmusslor ett riktigt prisvärt val. Numera finns det god tillgång på fina svenskodlade blåmusslor som dessutom är både KRAV-märkta och MSC-certifierade.

Siklöja – Mer än bara rom

Svensk löjrom är en riktig delikatess, men kanske inte ett budgetval. Faktum är däremot att siklöjan är en laxfisk som verkligen förtjänar att ätas som den är. Friterad siklöja är en omtyckt delikatess i Finland, och nu gör Guldhaven pelagiska en lansering av siklöja som matfisk på den svenska marknaden.

– Vi behöver förändra sättet vi äter fisk så att de här delikata fiskarna kan användas till mat. Kanske kan det bli ett större intresse för ny typ av mat nu när vi går in i en lågkonjunktur, säger Teija Aho som är vd på Guldhaven.

Lake är en bortglömd delikatess

Lake är en fin och prisvänlig vinterfisk som fortfarande är okänd för många svenskar trots att det finns god tillgång i våra insjöar. Laken måste flås innan den tillagas då skinnet är segt och slemmigt, men både kött och rom är välsmakande.

– Laken är en torskfisk som faktiskt smakar bättre än torsken i havet, om jag ska säga min personliga åsikt, säger Mats Ingemarsson som är vd på Svenska Insjöfiskarena.

Ät prisvärt som en president

I Finland finns en lång historia av att äta gädda på julen. Enligt lång tradition levererar en yrkesfiskare från den åboländska skärgården varje år en ”julgädda” till landets president. Traditionellt ska gäddan kokas hel tillsammans med rotfrukter. Här är ett mer modernt alternativ:

Färska räkor oväntat prisvärt

Även om färska räkor är något av en premiumprodukt är det just nu prisvärt med färska räkor från fiskauktionen i Göteborg.

– Gynnsamt väder och andra omständigheter som ger god tillgång gör att man får mycket fin lokal räka för pengarna just nu, säger Roger Thilander som är vd för Göteborgs fiskauktion.

Sätt alger på nyårsmenyn

Alger och tång har blivit riktigt trendigt, och spelade en viktig roll på Nobelfestens meny. Numera finns det fin svenskodlad tång som dessutom är KRAV-märkt. Kilopriset är inte superlågt, men å andra sidan räcker det med liten mängd för att ge mycket smak.

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa: Fiskbranschen

You must be logged in to post a comment Login