Så klarar du privatekonomin under året

By on 10 mars, 2024
Arkivbild

Man har lagt både januari och februari bakom sig, där januari som brukar kallas årets ”fattigaste månad”. Efter en höst med ökande levnadsomkostnader och krympande buffert, kan det lätt kännas som det ekar tomt i plånboken.

Därför kan det vara dags att se över privatekonomin och blicka framåt, bolåneexperten Solomona Kahsay delar med sig av sina bästa tips om hur du tar kontroll över privatekonomin. 

− Det går alltid att ta tag i sin ekonomi och eliminera onödiga utgifter. Om det finns målsättningar för framtiden gäller det att planera och budgetera. Små förändringar i privatekonomin kan göra skillnad och leda till bättre ekonomiska förutsättningar. Jag tror verkligen att många mår bättre med en välskött privatekonomi, säger Solomona Kahsay, bolåneexpert på Bluestep Bank.

  1. Gör en hushållsbudget för att få överblick
    Med en hushållsbudget, som i sig kan verka tråkig, ger dig en överblick och det finns färdiga mallar att använda om du är osäker. Det handlar egentligen bara om att planera ekonomin och det är det bästa sättet att få kontroll över utgifter. Här kan du göra stor skillnad och bygga en bra grund att stå på under året. 
  2. Samla lån och krediter inom bolånet
    Konsumtionslån har ökat snabbt de senaste åren liksom blancolån/krediter. På grund av ränteläget har krediter utan säkerhet också ökat rejält i kostnad. Räknat i kronor står blancolån för den största andelen av konsumtionslånen. Äger du din bostad och har låneutrymme kvar kan du till exempel utöka på bolånet, i stället för att ta lån utan säkerhet. Bolån har lägre ränta än blancolån. Läs mer här hur befintliga konsumtionslån kan lyftas in som en del av bolånet. 
  3. Skaffa dig sidoinkomster
    Små saker i vardagen kan generera lite mer pengar. Du kan till exempel anmäla dig för att delta i undersökningar och få ersättning för det. Rensa och sälj kläder eller andra saker av värde via internettjänster. Har du plats och möjlighet, hyr ut ett rum i bostaden. Med sidoinkomster får du mer pengar att röra dig med eller att spara månadsvis. 
  4. Handla smart och minska matkostnader
    Innan du gör ett köp, se till att undersöka om det finns några rabatter eller erbjudanden tillgängliga som du kan dra nytta av. Många företag, föreningar och klubbar erbjuder regelbundet rabatter som kan hjälpa dig att spara pengar. Mat är en av de största utgifterna för många hushåll. Planera inköp och måltider i förväg och överväg att köpa större förpackningar, laga extra portioner för att spara både tid och pengar.
  5. Överväg flexibelt bilbruk
    Det finns bilpooler på 50-tal orter alltifrån föreningsdrivna, kommersiella till privata. Om du äger en bil som ofta blir stående kan du anmäla den till en bilpool och det kan generera extra pengar månadsvis. Har du inte en egen bil kan du också hyra en via bilpool. Då betalar du endast för bilen när du använder den. När du egentligen inte behöver egen bil kan du försöka samåka, använda kollektivtrafik, cykla eller promenera för att minska dina transportkostnader. 
  6. Bryt dina dyra vanor
    Om du har dyra vanor, som att köpa kaffe på väg till jobbet eller äta ute regelbundet, överväg att minska eller eliminera dessa kostnader helt. Att investera i en termos och laga matlådor från storkok kan göra stor skillnad för din plånbok.
  7. Undvik impulsköp
    Innan du gör ett köp, fundera över om det verkligen är nödvändigt. Genom att planera dina inköp och hålla dig till en inköpslista kan du undvika impulsköp och spara pengar på lång sikt.
  8. Granska dina abonnemang
    Ta en titt på dina prenumerationer och abonnemang. Behöver du verkligen alla tjänster samtidigt? Överväg att avsluta eller pausa prenumerationer som du inte använder regelbundet för att spara pengar.
  9. Skattejämka 
    Är du student, bär på ett bolån eller har inkomster från flera olika håll, får du oftast kvarskatt eller skatteåterbäring. Undersök och överväg i sådant fall skattejämkning. Du kan då få möjlighet att ta del av skatteåterbäring eller -avdraget varje månad. 
  10. Placera dina pengar på ett räntesparkonto 
    Påbörja ett sparande och bygg upp en buffert. Om du vill spara långsiktigt är det en bra idé att placera pengarna på ett sparkonto med hög ränta eller i ett fondsparande. Har du inte möjlighet att lägga undan en större summa är det aldrig för sent, börja smått. Beroende på hur länge du kan tänka dig att avvara pengarna desto bättre ränta eller avkastning kan du få. 

För att klara av året och hantera privatekonomin krävs ofta anpassningar och medvetenhet om utgifternas storlek. Disciplin och engagemang kan förbättra privatekonomin och ge bättre kontroll över pengarna, även om marginalerna är små. Sätt i gång redan idag och börja bygga ett stabilare ekonomiskt år för dig själv.

Ekonomi
Örebronyheter

Källa: Bluestep Bank

You must be logged in to post a comment Login