Så ser vaccinplaneringen ut inför vecka tio

Av på 5 mars, 2021
Arkivbild.

Inför vecka tio har Region Örebro län fått 6 800 doser vaccin. Doserna fördelas mellan regionens vaccinationsmottagningar och kommunerna och ges till de grupper som är prioriterade. Att alla typer av vaccin nu kan ges till alla åldersgrupper gör att äldre kan få vaccin snabbare.

– Att alla typer av vaccin nu är godkända för alla åldersgrupper gör att vi nu kan ge fler doser till de äldre som behöver dem mest. Det underlättar också planeringen, även om leveranserna fortfarande är mindre än vi skulle önska, säger Erik Fredholm, ansvarig apotekare i Region Örebro län.

Inför vecka tio har Region Örebro län fått 6 800 doser vaccin. De över 80 år är fortfarande prioriterade, tillsammans med ett antal utpekade i riskgrupp samt vissa personalgrupper. Nästa grupp kommer inte att börja vaccineras förrän merparten av dem är vaccinerade.

Viktigt att prioritetsordningen följs
– Det är fortsatt jätteviktigt att de prioritetsordningar vi satt upp följs! Den som inte är aktuell för vaccination nu ska inte boka tid. Vi avbokar dem som försöker och fördelar istället tiderna till dem som är prioriterade, säger Erik Fredholm.

Nu har tio procent av länets befolkning fått en första dos vaccin. Att fler och fler är vaccinerade innebär inte att det går att leva helt som vanligt. De allmänna råden ska fortsätta följas, oavsett om man är vaccinerad eller inte. Så kommer det att vara tills smittspridningen av covid-19 har minskat betydligt och det finns mer kunskap om en vaccinerad person kan sprida smittan vidare eller inte.

De här vaccineras nu
De som kan boka tid för vaccination under vecka tio är:

  • Du som är 80 år och äldre.
  • Du som har hemtjänst eller bor med någon som har hemtjänst.
  • Du som är 18 år eller äldre och får stöd enligt LSS eller har personlig assistans.
  • Du som arbetar på särskilda boenden, i hemsjukvård eller i hemtjänst.
  • Du som arbetar med personer som har insatser enligt LSS samt du som arbetar som personlig assistent.
  • Personal inom hälso- och sjukvården vaccineras också, de får information om när det är dags från sin arbetsplats.

Tio procent vaccinerade i länet
I Örebro län har 24 511 personer fått sin första dos vaccin och 9 148 personer den andra. Det innebär 10,01 respektive 3,73 procent av länets befolkning. Siffrorna kommer att justeras upp eftersom den vaccinering som kommunerna gör rapporteras in i efterhand.

Hälsa | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Region Örebro Län

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in