Sju av tio unga kvinnor i Örebro län tränar

By on 28 juni, 2022
Bild: Johaug

Sju av tio unga kvinnor i Örebro län tränar regelbundet – men nästan lika många uppger att de inte är nöjda med sin träning, 15 200 kvinnor i åldern 18–29 i Örebro län tränar mellan en och sju gånger i veckan. Samtidigt är nästan lika många, 13 300 unga kvinnor, missnöjda med sin träning.

Det visar en ny Sifoundersökning genomförd på uppdrag av träningsmärket Johaug.

– Det är verkligen toppen att allt fler unga kvinnor prioriterar sin hälsa genom att röra på sig. Men träning ska kännas bra och får inte bli ytterligare en press, säger Therese Johaug, företrädare för träningsmärket Johaug och tidigare längdskidåkare tävlande för Norge.

Enligt Nationella folkhälsoenkäten lever var femte kvinna i åldern 16–29 med någon form av psykisk ohälsa. För Örebro läns del innebär det 5 100 unga kvinnor som inte mår bra. För att förebygga såväl psykisk ohälsa som kroppsliga sjukdomar rekommenderar Folkhälsomyndigheten bland annat rörelse i form av vardagsmotion och aktiv träning. Till exempel anges att alla vuxna i åldern 18–64 bör vara fysiskt aktiva både vardagar och helger, samt ägna sig åt pulshöjande fysisk aktivitet i minst 150 minuter per vecka.

En Sifoundersökning som genomförts på uppdrag av träningsmärket Johaug visar att nära sju av tio kvinnor (69 procent) i åldern 18–29 tränar mellan en och sju gånger i veckan. Det innebär cirka 15 200 unga kvinnor i Örebro län som tränar regelbundet. Samtidigt uppger sex av tio kvinnor (61 procent) i samma åldersgrupp att de är ganska eller mycket missnöjda med sin träning. I Örebro län motsvarar det cirka 13 300 unga kvinnor som skulle vilja träna mer och oftare.

– Det är jättebra att så många unga kvinnor tränar och vill träna flera gånger i veckan. Ihärdig träning kan både bidra till självkänsla och bygga gemenskap. Men samtidigt är det viktigt att tillåta sig att vila mellan varven och komma ihåg att allt räknas, även simtagen vid morgondoppet eller cykelturen till picknicken, säger Therese Johaug.

Under sommaren finns goda möjligheter att låta rörelsen bli en del av vardagen, när många är lediga fler timmar på dygnet och vädret gör det lättare att vara utomhus.

– Välmående handlar om att ta hand om sig själv, genom att både njuta av sådant man tycker om och peppa sig själv till mer ansträngande saker. Alla träningspass blir inte som man tänkt sig, men bara att man gör något påverkar hjärnan och kroppen positivt, säger Therese Johaug.

….

Fakta: Om Sifoundersökningen

Den webbaserade undersökningen genomfördes av Sifo under perioden 11–19 maj 2022. 1 000 svenskar besvarade frågan ”Hur ofta tränar du?”. I kategorin kvinnor i åldern 18–29 fördelade sig svaren så här:

Hur ofta tränar du?

 • 5–7 gånger i veckan: 18 procent
 • 3–5 gånger i veckan: 20 procent
 • 1–2 gånger i veckan: 31 procent
 • 1–3 gånger i månaden: 15 procent
 • Mer sällan: 10 procent
 • Aldrig: 4 procent
 • Aldrig: 1 procent

….

900 svenskar besvarade frågan ”Hur nöjd eller missnöjd är du med din träning?”. I kategorin kvinnor i åldern 18–29 fördelade sig svaren så här:

Hur nöjd eller missnöjd är du med din träning?

 • Mycket nöjd, jag tränar på det sätt och så ofta jag vill: 7 procent
 • Ganska nöjd, jag tränar i stort sett på det sätt och så ofta jag vill: 33 procent
 • Ganska missnöjd, jag skulle vilja träna lite mer och oftare: 44 procent
 • Mycket missnöjd, jag skulle vilja träna betydligt mer och oftare: 17 procent
 • Tveksam, vet ej: –

Fakta: Allt räknas – 7 sommaraktiviteter som du kanske inte tänkt på är träning

Therese Johaug, företrädare för träningsmärket Johaug och tidigare längdskidåkare tävlande för Norge, tipsar om sju sköna sommarsysslor som ger motion utan att du tänker på det:

 1. Morgondoppet
  ”Finns det någon skönare motion än simning? Man blir ju inte ens svettig! Passa på vid morgondoppet eller det svalkande badet att ta några extra simtag och verkligen sträcka ut kroppen.”
  .
 2. Självplocket
  ”Självplock är så lyxigt, eftersom man kan äta av jordgubbarna medan man plockar dem! Dessutom är det bra arm- och böjträning.”
  .
 3. Cyklandet
  ”Att susa fram på cykel ger en sån frihets- och sommarkänsla, i synnerhet med en laddad picknickkorg på pakethållaren. Se uppförsbackarna som ett bonuspass för benen.”
  .
 4. Trädgårdspåtandet
  ”Inte helt fel att med en spade i handen tillbringa tid bland vackra och väldoftande blommor. Krypandet på alla fyra är absolut ett slags locomotion-träning.”
  .
 5. Sällskapsspelandet
  ”Långsamma sällskapsspel som boule, krocket, kubb och minigolf kanske känns som a walk in the park, men man rör på sig!”
  .
 6. Grillningen
  ”Alla måltider smakar faktiskt bättre utomhus – och när man måste ränna fram och tillbaka mellan köket och altanen eller trädgården så blir det automatiskt ganska många steg.”
  .
 7. De sena nätterna
  ”Visst är det magiskt att vara ute länge under sommarkvällar, när det aldrig blir mörkt? Att dansa sig svettig på festivaler och utomhusklubbar känns inte jobbigt alls, bara underbart!”

Hälsa | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa Johaug

You must be logged in to post a comment Login