Skilsmässorna fortsätter att minska i hela landet

By on 23 februari, 2024
Arkivbild

Under 2023 valde 21 231 par att skilja sig, vilket är 1,4 procent färre än året innan och cirka 17 procent lägre jämfört med helåret 2020. De sämre ekonomiska tiderna kan ligga bakom nedgången.

Länsförsäkringar har tidigare visat att nyskilda singelföräldrar med två barn, kan få ökade månadskostnader på omkring 12 000 kronor.

– Ekonomiska bekymmer och ett sämre konjunkturläge i allmänhet kan leda till bråk men också vara en orsak till att många skjuter på beslutet att skilja sig. De senaste två årens kostnadsökningar har gjort det ekonomiskt svårt att skiljas, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Färsk statistik från SCB visar att antalet skilsmässor under helåret 2023 minskade till 21 231, jämfört med 21 531 under 2022. Skilsmässotalen under 2023 är den lägsta noteringen sedan 2005.

Länsförsäkringar har tidigare räknat på hur ekonomin kan bli vid en skilsmässa för en typisk tvåbarnsfamilj när flyttlasset går från en villa med normala vardagsutgifter till två separata bostadsrätter på 75 kvadratmeter. För de nyskilda kan separationen innebära en ökad månadskostnad på 12 000 kronor.

– Att skiljas kommer med stora ekonomiska kostnader som för många är svårhanterliga, utöver att en separation är förenat med stora psykiska påfrestningar. Det som brukar bli mest ekonomiskt kännbart vid en skilsmässa är att skaffa ett nytt boende och att ensam stå för kontantinsatsen och löpande boendeutgifter för räntor och amorteringar. För vissa kan det vara helt omöjligt att klara alla nya omkostnader på egen hand utan att behöva flytta till annan ort eller bo på mindre boyta, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Samtidigt som antalet skilsmässor minskade under 2023 är det också en realitet att ungefär hälften av alla äktenskap slutar i skilsmässa. Däremot kan regionala skillnader noteras i SCB:s statistik. Skilsmässor är mer frekvent förekommande i befolkningstätare kommuner som också överlappar med en kortare varaktighet av äktenskapet.

– Sannolikheten att skiljas kan statistiskt sett jämföras med att singla slant. ”Om” eller ”när” det är dags att gå skilda vägar är upp till var och en, men det kan vara bra att redan tidigt i ett förhållande ta höjd för man framgent kan gå skilda vägar. Se till att du tryggar din privatekonomi här och nu men också på lång sikt, genom bland annat att bygga upp en buffert samt ha ett långsiktigt sparande, så att du har ekonomisk frihet att säga ja i vissa situationer och nej i andra, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar.

Här är några tips för dig som funderar på att separera:

  • Gör en budget för din eventuella nya ekonomi: Räkna igenom din nya ekonomi för att ta reda på ”om” eller ”hur” det är ekonomiskt möjligt att klara dig själv. Hur mycket kan du exempelvis låna för att köpa en bostad? Ta gärna hjälp av banken.
  • Bygg upp ditt frihetskapital: Se till så att du har en buffert, i tillägg till ett långsiktigt sparkapital, som kan användas till att täcka omkostnader i samband med en flytt eller kontantinsatsen till ett eget boende. Om ni har olika stora inkomster, fördela utgifterna så att båda har råd med ett sparande. Tänk på att allt som inte är enskild egendom är giftorättsgods och ska delas lika i skilsmässan om ni är gifta.
  • Bli kompenserad om du tagit större ansvar för barnen: Är du den som tagit störst ansvar för barnen under föräldraledigheten samt arbetar mer deltid och vabbar? Se till att du kompenseras för det i form av ett eget sparande som görs till enskild egendom.
  • Ställ dig i bostadskö: Se till att du har flera boendealternativ om det skulle behövas. Det är inte säkert att du har ekonomisk möjlighet att köpa ett boende.
  • Ordna juridiska avtal: Se till så att all juridik är i sin ordning den dagen det behövs. Exempelvis är ett äktenskapsförord särskilt viktigt om du har ett sparande som är tänkt att vara dina egna pengar.
  • Var noga med beslutsdatumet: Den dag då själva ansökan om skilsmässa registreras hos tingsrätten, den så kallade brytdagen, har stor betydelse för bodelningen. Det är tillgångarna och skulderna som finns i boet just vid detta datum som kommer att ingå i bodelningen. Det innebär alltså att om din partner köper en bostadsrätt efter brytdatumet, så ingår inte värdet av denna i det gemensamma boet. Inte heller om din partner skänkt bort en större summa pengar före brytdatumet.
  • Se över och uppdatera dina papper: När du väl har tagit dig igenom separationen är det dags att ta ett omtag vad gäller dina viktiga papper. Se över dina försäkringar, behöver dessa någon annan förmånstagare? Behöver du höja din premie? Vem står som arvtagare på testamentet – kanske behöver du utse förvaltare som kan förvalta barnens arv om du går bort?

Sverige
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar

You must be logged in to post a comment Login