Sommaraktiviteter utan magsjuka

By on 3 juli, 2022
Foto: Urban Wigert

Under sommarmånaderna ökar risken för att drabbas av magsjuka på grund av olika smittor. Oftast blir vi smittade via mat och vatten men vi kan ibland också smittas vid besök på gårdar med djur. Att besöka en gård är intressant och roligt för både barn och vuxna. Genom att följa enkla råd kan du undvika att drabbas av magsjuka.

Under 2021 anmäldes omkring 6500 fall till Folkhälsomyndigheten där personer blivit magsjuka av campylobacter, ehec, yersinia, salmonella och cryptosporidier. En stor del av de som smittas insjuknar under sommarmånaderna. Förra året hade ungefär 25 procent smittats utomlands. Siffrorna är lägre än tidigare vilket troligen delvis kan bero på minskat resande under coronapandemin.

De flesta smittas via mat eller vatten, men en del smittas via djurkontakt även om det inte är så vanligt förekommande och går att förebygga genom att följa enkla råd.

Undvik att bli sjuk vid gårdsbesöket

Under sommaren är det många som får möjlighet att besöka djur, umgås och klappa djuren och vistas i deras närmiljö. I dessa situationer finns viss risk att bli smittad.

Idisslare som nötkreatur, får och getter kan exempelvis ha ehec-bakterier som kan ge allvarlig infektion hos människa. Bakterien finns i djurens gödsel och i deras päls. God handhygien minskar risken för att bli smittad. Småbarn och äldre är känsligare och kan bli allvarligt sjuka.

Råd vid besök på gårdar och kontakt med djur

Här följer några enkla råd för att undvika att bli sjuk av djuren eller djurens miljö:

  • Tvätta händerna med tvål och vatten före och efter kontakt med kor, får och getter eller andra lantbruksdjur och deras närmiljö och använd gärna handsprit efter tvätten.
  • Ta del av hygieninformationen som du får vid gårdsbesöket och läs eventuella skyltar.
  • Hjälp barnen med handtvätten.
  • Ät inte i djurens närmiljö och tvätta alltid händerna innan du äter vid besöket.
  • Ha inte picknick i en beteshage där det går eller nyligen har gått kor, får och getter.
  • Drick bara mjölk om den är pastöriserad (eller på annat sätt värmebehandlad).
  • Ha uppsikt över barn och andra personer som kan ha svårt att följa hygienråden på egen hand.
  • Bada inte i närheten av betesmarker där det går kor, får eller getter.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Jordbruksverket

You must be logged in to post a comment Login