Starka vittnesmål från barn i hedersrelaterat våld och förtryck under pandemin

By on 31 mars, 2021

Allt fler barn och unga som hör av sig till Rädda Barnens stödchatt för hedersrelaterat våld och förtryck pratar om våld, bortgifte och den isolering som pandemin har tillfört. I Rädda Barnens nya rapport ”Allt jag inte får göra” delar vi unika vittnesmål från ungdomar under pandemin.

– Pappa satte upp en hasp utanför min dörr. Så nu kan jag inte lämna rummet utan att någon öppnar för mig, säger Alice.

Under de första veckorna av pandemin ställde Rädda Barnens stödchatt för hedersrelaterat våld och förtryck snabbt om. Öppettiderna dubblerades och nu, drygt ett år senare, är resultatet tydligt. Vi tog emot rekordmånga samtal och samtalsämnena blev allt mer allvarliga. När fritidsaktiviteter ställts in och skolan i många fall övergått till distansutbildning har barn och unga gått miste om sina fristäder och tvingats tillbringa mer tid hemma med sina förövare.

I rapporten ”Allt jag inte får göra” får barn och ungdomar komma till tals och dela med sig av vad de upplever. Här finns ett urval av vittnesmålen:

  • Alice berättar att hennes föräldrar efter en konflikt ville kontrollera henne mer. Det började med att de tog hennes telefon. Nästa dag kom hennes pappa med verktyg till hennes rum i lägenheten:
    “Pappa satte upp en hasp utanför min dörr. Så nu kan jag inte lämna rummet utan att någon öppnar för mig.”
  • ”Jag vill så gärna gå och bada med mina kompisar. Känna att jag är som alla andra. Men jag har inte ens en baddräkt eller en bikini”, skriver Laila.
  • Emmas föräldrar har precis fått veta att Emma har en relation med en tjej.
    “De tvingar mig att gå och prata med ledaren i församlingen”, berättar Emma.
    Eftersom homosexualitet inte är tillåtet i församlingen vet Emma att ledaren kommer att övertala henne att gifta sig med en kille.
  • ”Om jag går emot min mamma hotar hon med att ta livet av sig” berättar Rebecca.
  • Gina är 17 år och identifierar sig som transperson. Men hennes pappa, mamma och mammans släkt hotar att döda henne om hon lever ut sin identitet.

Vi kan se hur allt fler killar hör av sig om hedersrelaterat våld och förtryck. Killar berättar om hotet att leva upp till familjens normer, både att pressas till att förtrycka andra eller att giftas mot sin vilja.

Det har också skett en ökning av ungdomar som bor på skyddat boende som hör av sig till oss. För barn och unga som bor på skyddat boende har det blivit tydligare hur deras utsatthet ökat under pandemin och att behovet av att prata med någon har växt. Samtidigt berättar många att de inte känner sig trygga och behöver mer skydd än vad boendet kan erbjuda.

I rapporten finns samtliga vittnesmål tillsammans med information om det våld, myter, risker och andra begränsningar som barn och unga kan drabbas av.

För att bättre förebygga och upptäcka när barn och unga lever i hederskontext kräver Rädda Barnen bland annat att socialtjänsten och socialförvaltningen ska kompetensutveckla sin personal inom hedersrelaterat våld och förtryck och ha som rutin att fråga barn om utsatthet för hedersrelaterat våld och förtryck.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Rädda Barnen

You must be logged in to post a comment Login