Våldet ökar i Afrika – fredsforskare rapporterar oroande trend

By on 15 juni, 2020

Antalet människor som dör i organiserat våld i världen fortsätter att minska. Det visar den senaste rapporten från Uppsala Conflict Data Program vid Uppsala universitet. Att terrorgruppen Islamiska Staten, IS, i stort sett besegrats i Irak och Syrien har bidragit till de lägsta dödstalen sedan 2011.

Totalt registrerades strax under 75,600 döda i organiserat våld under 2019, det finns dock en del som oroar fredsforskarna.

Vi ser att IS fortsätter att dominera trenden. I takt med att gruppen har försvagats i Irak och Syrien har de etablerat sig i andra delar av världen, och nu ser vi en förflyttning av våldet till den afrikanska kontinenten, säger Therese Pettersson, projektledare på Uppsala Conflict Data Program (UCDP).

Detta stämmer överens med USA:s förflyttning av fokus för kriget mot IS, från Mellanöstern till Afrika. USA hade under 2019 stridande trupper i minst 10 konflikter, mer än något annat land i världen. Detta trots att president Donald Trump i december 2018 meddelade att trupper skulle dras tillbaka från ett flertal länder.

Under 2019 utropade IS för första gången sedan 2017 en ny provins, Centralafrika, i sitt självutnämnda kalifat. Attacker utfördes bland annat i Mocambique och Demokratiska Republiken Kongo, länder där IS tidigare inte haft någon närvaro.

Även al-Qaida-trogna grupper har ett starkt fäste i många afrikanska länder och vi har sett en ökning av våldet mot civila i länder som Burkina Faso och Mali, berättar Therese Pettersson.

Transnationella jihadistgrupper som IS och al-Qaida har haft stor påverkan på trenden i organiserat våld under de senaste tio åren.

Sett i ett längre perspektiv är de dock inte unika i sin kapacitet att utmana stater och sprida skräck bland civilbefolkningen. Det som dock är unikt för dessa grupper är deras förmåga att verka globalt, att de har lyckats få stöd och har kunnat rekrytera anhängare från stora delar av världen, säger Magnus Öberg, direktör för UCDP.

I världens just nu värsta konflikthärd, Afghanistan, verkar både IS och al-Qaida. För andra året i rad orsakade krigen i Afghanistan de högsta dödstalen i världen, och landet upplevde sitt blodigaste år sedan slutet på den sovjetiska invasionen 1989.

– Vi har sett en skarp uppåtgående trend i stridsrelaterade dödsfall i landet sedan 2013. Trots förhandlingar mellan Talibanerna och USA har våldet bara fortsatt att öka, och 2019 återfanns över 40 procent av döda i organiserat våld i just Afghanistan, säger Therese Pettersson.

Världen | Afrika
Örebronyheter

Källa Uppsala Universitet
Resultaten som presenteras i pressmeddelandet publiceras i den vetenskapliga tidskriften Journal of Peace Research. (Pettersson, Therese & Magnus Öberg (2020) Organized violence, 1989-2019. Journal of Peace Research 57(4).)

You must be logged in to post a comment Login