Var femte svensk tillfrågad om vaccinationsstatus av chefen

By on 9 december, 2021
Arkivbild

Var femte svensk medarbetare, 20 procent, har fått en fråga av chefen om huruvida de är vaccinerade eller inte. Samtidigt planerar mer än en tredjedel av arbetsgivarna, 39 procent, att kräva bevis på dubbelvaccinering – trots att medarbetarna inte är skyldiga att svara på om de är vaccinerade eller inte. Det visar två nya undersökningar från ManpowerGroup.

– I dessa tider hamnar förstås vaccinationsfrågan högt upp på agendan och många medarbetare undrar vad som gäller. Det är inte olagligt för arbetsgivaren att fråga om vaccinering, men som medarbetare har man heller ingen skyldighet att svara, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup Sverige.

Var femte svensk medarbetare, 20 procent, har fått en fråga av chefen om de är vaccinerade eller inte enligt ManpowerGroups senaste arbetslivsundersökning Work Life. I en annan undersökning riktad till svenska arbetsgivare svarar 39 procent att de kommer att kräva bevis på dubbelvaccinering från vissa eller alla medarbetare. 31 procent kommer enbart att uppmuntra till vaccinering och 28 procent kommer inte att ha någon vaccinationspolicy alls.

– Det är tveksamt om man som arbetsgivare kan ställa vaccinationskrav. Samtidigt bör den som är ovaccinerad fortsätta att ta hänsyn till riskgrupper och hålla avstånd. Det här är en fråga om säkerhet på arbetsplatsen, säger Mikael Jansson.

De flesta av svenskarna känner sig dock trygga på sina arbetsplatser, trots risken för smittspridning – särskilt cheferna. Arbetslivsundersökningen Work Life visar att 68 procent känner sig trygga och motsvarande siffra hos tillfrågade chefer är hela 80 procent. 22 procent känner sig inte trygga på arbetsplatsen med tanke på smittspridningen.

– Som arbetsgivare är det viktigt att lyssna till de som känner oro, och att ha en dialog med medarbetarna. De som kan bör även möjliggöra flexibilitet mellan kontors- och distansarbete. Att erbjuda valfrihet kommer att bli allt viktigare för arbetsgivare som vill behålla och rekrytera morgondagens talanger, säger Mikael Jansson.

Om Manpower Work Life

Manpower Work Life är Sveriges största arbetslivspanel. Den senaste undersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av ManpowerGroup under oktober 2021 och omfattar anställda, egenföretagare, arbetssökande och studerande. 2 798 personer har svarat på undersökningen.

Frågorna som ligger till grund för detta pressmeddelande löd:

Har din chef frågat om du är vaccinerad under pandemin?

Alla Man Kvinna
Ja 20% 19% 21%
Nej 75% 76% 75%
Tveksam/vet ej 5% 5% 4%
Totalt antal svar 888 335 548

Om du tänker på smittspridningen av covid-19, känner du dig trygg på arbetsplatsen?

Alla Man Kvinna
Mycket trygg 29% 32% 26%
Ganska trygg 39% 38% 41%
Inte särskilt trygg 15% 14% 16%
Inte alls trygg 7% 7% 7%
Tveksam, vet ej 10% 10% 10%
Totalt antal svar 2798 1291 1484

Om ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer

ManpowerGroup Arbetsmarknadsbarometer (ManpowerGroup Employment Outlook Survey) är världens mest omfattande arbetsgivarundersökning. 902 arbetsgivare i Sverige har svarat på undersökningen.

Frågan som ligger till grund för detta pressmeddelande löd:

Planerar du att kräva något av följande av dina medarbetare innan de kan återvända till arbetsplatsen?

Vi kommer att uppmana till vaccination genom att belysa fördelarna, men inte ha något vaccinationskrav 31%
Vi har inga planer på att implementera en vaccinationspolicy – det är upp till individen att bestämma om de vill vaccinera sig eller inte 28%
Vi kommer att kräva att alla anställda är dubbelvaccinerade och kan uppvisa bevis på det 14%
Vi planerar att kräva bevis på både dubbelvaccinering och boosterspruta 13%
Bevis på dubbelvaccinering kommer att krävas för vissa befattningar, men inte för alla 12%
Vi kommer att uppmuntra till vaccination genom olika incitament (t.ex. bonus) 6%
Inget av ovanstående 5%

Sverige
Örebronyheter

Källa: ManpowerGroup

You must be logged in to post a comment Login