Var tredje svensk ångrar sitt yrkesval

By on 26 augusti, 2017

Under semestern hinner många fundera över sin jobbsituation och tillbaka på arbetsplatserna igen ökar därför surfandet efter nytt jobb. I en undersökning från Blocket Jobb, genomförd av Kantar Sifo, visar det sig att var tredje svensk ångrar sitt yrkesval.

Endast hälften av respondenterna (49 procent) skulle välja samma yrke som de har idag, om de fick vrida tillbaka klockan. Var tredje svensk (29 procent) uppger istället att de ångrar sitt yrkesval. Den senaste veckan har dessutom antalet jobbansökningar på Blocket Jobb ökat upp emot 20 procent.

– Det är tråkigt att så många inte verkar trivas med sitt yrke. Med tanke på hur mycket tid av sitt liv man tillbringar på arbetsplatsen önskar man att fler skulle våga byta bana. Alla har däremot inte ekonomisk möjlighet att börja studera igen, konkurrensen att komma in på kurser kan vara hård, och en ny karriär rimmar inte alltid med nuvarande livsstil, säger Anna Bergius, affärsområdeschef på Blocket Jobb.

De som är mest nöjda med sitt jobb är de i den äldre åldersgruppen mellan 65-75 år, där sex av tio (59 procent) skulle göra om samma karriärval. De som idag är mitt uppe i sina karriärer verkar mest missnöjda – hela 35 procent i åldern 30-49 år ångrar sitt yrkesval.

– Många i 30-40-årsåldern är småbarnsföräldrar och att de inte skulle göra om samma karriärval kan bero på att det nuvarande karriärvalet inte motsvarar de förväntningar man hade som ung student. De kan också vara mindre benägna till att göra förändringar för att en ny karriärinriktning inte passar livspusslet idag eller att småbarnslivet inte ger utrymme för att hinna söka nytt jobb, säger Anna Bergius.

Reginonalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login