Var uppmärksam

By on 22 november, 2022
Arkivbild

Var uppmärksam och blir du lurad, våga prata med din omgivning. Tusentals svenskar riskerar att drabbas av bluffsamtal och sms under Black Week och Black Friday, något som riskerar att leda till att människor blir lurade på stora summor pengar.

Ta kontrollen, bli bekant med varningstecken på bedrägerier och våga prata om bluff, när man är uppmärksam är man också mer skyddad.

När många människor samtidigt shoppar mycket och letar efter den bästa dealen är risken att det går lite för snabbt, lite för ofta. Det utnyttjar bedragarna som använder både beprövade och nya metoder. Genom telefonsamtal och sms lyckas bedragarna varje år lura av svenskarna både person- och bankuppgifter.

– Det här handlar om svenskarnas säkerhet, något som Truecaller tar på stort allvar. Vi har möjlighet att direkt informera våra användare om den här typen av säkerhetsrisker och om polisen går ut med en nationell varning. Genom att användare kan rapportera falska nummer, telefonsamtal och sms som skräppost minskar risken ytterligare att bli lurad, samtidigt som användarna hjälper sin omgivning. Vi måste också bli bättre på att prata med familj, släkt och vänner när det kommer en våg av bluffsamtal eller sms, vilka risker som finns och hur vi skyddar oss, säger Fredrik Kjell, COO på Truecaller.

Varningstecken att se upp för

De flesta vet att det är viktigt att vara försiktig när det kommer till okända samtal och sms men det kan vara svårt att hålla isär verifierade, äkta numer och bedragarnas, särskilt under stora köphögtider.

– Ett varningstecken är samtal från okänt nummer eller nummer som liknar ditt eget, ett annat när någon ringer med märkliga påståenden eller ber om exempelvis ditt bank-ID. Var försiktig, eller helt enkelt lägg på luren. SMS från okända nummer och länkar som du inte vet vart de leder är andra varningstecken där användare behöver vara försiktiga. När vi är mer uppmärksamma, är vi också mer skyddade, säger Fredrik Kjell, COO på Truecaller.

Truecaller är idag den största plattformen för att verifiera kontakter och just blockera oönskad kommunikation och har länge arbetat med den här typen av säkerhetsfrågor.

– Det är viktig att svenskarna känner sig trygga med sin kommunikation, över telefon och SMS. Genom att gå ut med råd och information tillsammans med möjligheten att blockera oönskade nummer i appen stärker vi säkerheten i svenskarnas mobiltelefoner. När vi också vågar prata mer om bluff och bedrägeri, även om vi råkar ut för något, ökar kunskapen och vi bygger gemensamt en tryggare tillvaro, säger Fredrik Kjell, COO på Truecaller.

5 säkerhetstråd som skyddar dig mot bluff

 1. Nummersäkerhet!
  Var försiktig när det ringer någon från ett okänt nummer eller från ett nummer som liknar ditt eget och dubbelkolla även nummer när det kommer sms.
  .
 2. Lägg på!
  Om en okänd person kommer med märkliga påståenden och/eller vill att du identifierar dig med exempelvis BankID, lägg på luren.
  .
 3. Dela inte!
  Dela aldrig känslig information som person- eller bankuppgifter via telefon.
  .
 4. Klicka inte!
  Ladda aldrig ner något eller klicka på en okänd länk. Det är ett sätt att ta kontroll över din enhet.
  .
 5. Rapportera!
  Rapportera misstänkta samtal och SMS som spam med hjälp av exempelvis Truecaller-appen, det hjälper många andra personer att slippa bli lurade.

Sverige
Örebronyheter

Källa Truecaller

You must be logged in to post a comment Login