Världen | Läkare Utan Gränser tvingas överge patienter

Av på 31 januari, 2015

Myndigheter i Sudan hindrar Läkare Utan Gränser från att ge sjukvård i konfliktdrabbade områden. Därför tvingas den belgiska sektionen av organisationen att stänga sina projekt i landet och lämna hundratusentals patienter utan sjukvård.

Den belgiska sektionen av Läkare Utan Gränser har nekats tillgång till omstridda områden i Blue Nile State. I East Darfur State har personal arresterats och portats och i South Darfur State har organisationen blivit tvungen att stänga sina projekt på grund av administrativa hinder.

– Regeringens inställning gentemot internationella hjälpinsatser visades tydligt förra veckan när sudanesiska stridsflygplan bombade ett sjukhus som Läkare Utan Gränser driver i Södra Kordofan, säger Bart Janssens, chef för Läkare Utan Gränser operativa center i Bryssel.

– Regeringen har många möjligheter att stoppa oss från att bistå människor i nöd och använder dem flitigt. Vi har haft möten på hög nivå där det har blivit tydligt att militära insatser går före humanitära. Därför hindras vi från att bistå de befolkningsgrupper som drabbats hårdast av konflikten i Blue Nile State och de södra delarna av Darfur.

Blue Nile State
Läkare Utan Gränser har konsekvent nekats tillgång till Blue Nile State där en konflikt utbröt hösten 2011 mellan Sudanese Armed Forces (SAF) och Sudan People’s Liberations Army North (SPLA-N). Under 2011 och 2012 jobbade Läkare Utan Gränsers team på andra sidan gränsen i Sydsudan och bevittnade en humanitär katastrof. Runt 100 000 sudanesiska flyktingar strömmade över gränsen för att söka skydd. Många dog under resan, andra var så svaga att de avled när de kom till flyktinglägren i Sydsudan. Sedan konflikten startade i Blue Nile State har internationella hjälparbetare inte haft tillträde till delstaten.

– Flyktingarna i regionen är fortfarande instängda, men för rädda för att återvända till Sudan. De skulle behöva humanitär hjälp för att överleva, säger Bart Janssens.

– Vi fortsätter att ta hand om dem som lyckats fly till Sydsudan, men våra team i Sudan är inte tillåtna att ens utvärdera behoven, än mindre ge bistånd.

East Darfur State
I staden Shaeria i East Darfur State drev Läkare Utan Gränser ett sjukhus och mobila kliniker. I december 2012 greps plötsligt organisationens anställda och portades. Trots ett flertal möten med högt uppsatta beslutsfattare har Läkare Utan Gränser inte fått någon förklaring till incidenten och kan för närvarande inte arbeta i regionen.

South Darfur State
I flyktinglägret El Sereif nära staden Nyala hindrades Läkare Utan Gränsers team från att bistå människor med akutvård. Organisationen drev ett medicinskt projekt i lägret, men kunde inte utöka sina insatser när en ny våg av flyktingar anlände under mars och april 2014. Förstärkningsteam nekades resetillstånd till lägret, trots att hälsosituationen i lägret var katastrofal. Det saknades rent vatten och sjukdomar som hepatit E spreds.

– Vi har försökt att få tillträde genom dialog och möten, vi har förhandlat med beslutsfattare, vi har pratat med media, men ingenting har haft minsta effekt, säger chefen Bart Janssens.

– Vår erfarenhet är att den sudanesiska regeringen sätter upp möten för att förhindra internationell hjälp, snarare än att underlätta den. Vi fick dra den drastiska slutsatsen att vi under dessa omständigheter inte kan rädda liv och lindra nöd i de områden där behoven är som störst.

Sammanlagt finns det runt 2,3 miljoner internflyktingar i Sudan enligt FN:s statistik. Bara den senaste konflikten i Darfur har drivit 400 000 människor på flykt. Det uppskattas att 6,9 miljoner människor är i behov av humanitärt bistånd.

Världen
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in