Vid flygstrejk – så gäller försäkringen

By on 1 juli, 2023
Ett bra tips inför resan är att vara ute i god tid och följa flygbolagens rekommendationer.
Arkivbild

En tredjedel av alla svenskar planerar att resa utomlands i sommar, enligt en undersökning från försäkringsbolaget If. Flygstrejk, förseningar och långa köer på flygplatsen kan dock ställa till problem.

– Läs på om ditt reseskydd i försäkringen och via resebolaget och se till att vara ute i god tid, säger Daniel Collvik, Ifs expert på reseskador.

Det finns risk för flygstrejk i sommar, vilket kan påverka de som bokat sommarresor med flyg. Om strejken väl bryter ut kan det underlätta att veta hur försäkringen gäller och vart man ska vända sig.

Reseskyddet i hemförsäkringen gör att de som har försäkringen kan få hjälp om något händer på resan. Försäkringen täcker kostnader för att få hjälp på plats om någon av de försäkrade blir sjuk, skadad, bestulen, utsatt för rån, överfall eller krävd på skadestånd. Om nödvändigt kan försäkringen även ersätta hemtransport och ambulansflyg. Det ingår en reseförsäkring i alla hemförsäkringar, men vad som täcks kan variera. Vissa försäkringsbolag erbjuder utökade reseskydd som ersätter fler händelser.  

Kan man få ersättning från sitt försäkringsbolag vid flygstrejk? 

– Bröt strejken ut innan resan påbörjades, gäller inte försäkringen. Då ska man kontakta flygbolaget eller researrangören. Bröt strejken ut när resan redan hade påbörjats, erbjuder vissa försäkringsbolag utökade reseskydd där viss ersättning kan lämnas. Det är dock inget som ersätts normalt i en grundförsäkring, säger Daniel Collvik, Ifs expert på reseskador. 

Vad händer om man missar planet på grund av köbildning på flygplatsen?  

– Om man missar planet på grund av köbildning på flygplatsen så täcks normalt sett inte detta av försäkringen. Det gäller att vara ute i god tid och följa flygbolagens rekommendationer, säger Daniel Collvik.

För att undvika tråkiga överraskningar, läs på om ditt reseskydd och skaffa en god tidsmarginal. Förseningar kan alltid inträffa, vare sig det är på flygplatsen eller i trafiken på väg dit.

Försäkringsbolaget If tipsar: Tänk på detta inför resan 

  • Res aldrig oförsäkrad. Det kan bli mycket dyrt om du behöver vård utomlands eller hjälp med hemtransport efter en skada.  
  • Ska du vara borta längre än 45 dagar eller ägna dig åt riskfyllda aktiviteter behöver du oftast förlänga reseskyddet i hemförsäkringen eller teckna en separat försäkring.  
  • Reseskyddet gäller vid akut sjukdom och olycksfall som inträffar under resa. Om du har en kronisk eller allvarlig sjukdom eller om du redan är skadad vid avresan kan det påverka hur din försäkring gäller.  
  • Om du är orolig för att ditt hälsotillstånd kan komma att kräva läkarvård under din resa ska du i första hand rådfråga din läkare. 
  • Kontakta ditt försäkringsbolag om du har frågor kring ditt reseskydd. 

Ekonomi | Sverige/Världen
Örebronyheter

Källa: If Skadeförsäkring
Undersökningen genomfördes under perioden 6-12 april 2023, av Syno International. 1015 personer mellan 18 och 80 år deltog i undersökningen. Källa: If 

You must be logged in to post a comment Login