Vill utreda filialbibliotekens bemannade öppettider

By on 21 april, 2023
Bild: LindeKultur

Återremiss för biblioteksplanen, vill utreda filialbibliotekens bemannade öppettider, i måndags (17 april) skulle Kommunfullmäktige i Lindesbergs kommun ha antagit Biblioteksplanen för 2023–2026 i vilken skolbiblioteken ges mer plats än tidigare.

Men det blev återremiss för att utreda möjligheterna att utöka de bemannade öppettiderna på folkbiblioteksfilialerna i Storå, Frövi och Fellingsbro som används som skolbibliotek.

Lindesbergs kommuns senaste biblioteksplan (2017-2020) skulle ha reviderats under 2019 och antagits i kommunfullmäktige under 2020. Efter diverse förseningar har den nya biblioteksplanen (2023-2026) antagits av Tillväxtnämnden och Barn- och utbildningsnämnden samt Kommunstyrelsen – och den skulle enligt planen ha antagits av Kommunfullmäktige måndag 17 april. Men så blev inte fallet utan nu blir det återremiss till tjänstemännen.

I förslaget till Biblioteksplan för 2023–2026 får Tillväxtförvaltningen (med ansvar för folkbiblioteken) och Barn- och utbildningsförvaltningen (med ansvar för skolbiblioteken) tydligare uppdrag att samverka kring den samlade biblioteksverksamheten i Lindesbergs kommun i syfte att förbättra förutsättningarna för barn och ungas läsförståelse.

Lindesbergs kommun har idag två bemannade skolbibliotek – dels på gymnasieskolan Lindeskolan, dels på Lindbackaskolan i Lindesberg som är gemensamt för Brotorpsskolan (en F-6-skola), Lindbackaskolan (en 7-9-skola) och Lindbacka Grundsärskola. Övriga skolor i kommunen är hänvisade till folkbibliotekens filialer i Storå, Frövi och Fellingsbro samt biblioteksbussen.

Under 2021 minskade folkbibliotekens bemannade öppettider på grund av besparingar för Tillväxtförvaltningen – en besparing som innebar att bibliotekspersonalen minskades med nästan 20 procent. Huvudbiblioteket i Lindesberg har sedan dess öppet med personal fyra vardagar samt lördag varje vecka. Filialbiblioteken har öppet med personal endast en dag per vecka (sex timmar kl 10-13 och 15-18).

– Om filialbiblioteken ska kunna fungera som skolbibliotek räcker det inte med att ha det bemannat en dag i veckan – därför vill vi utreda om vi kan utöka bemannade öppettider för biblioteksfilialerna i Storå, Frövi och Fellingsbro, förklarar Gunilla Remnert (V) som väckte förslaget om återremiss.

Kultur/Politik | Lindesbergs kommun
Örebronyheter

Källa: LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login