Vinnare av Örebro kommuns landsbygdspris 2023

By on 7 december, 2023
Foto: Fredrik Kellén/Örebro kommun

Under hösten har örebroarna kunnat nominera till Örebro kommuns landsbygdspris, och nu är vinnarna utsedda! De som prisas för sina insatser för en levande landsbygd i år är Birgitta Åberg Andersson, Jim Holmgren och Anna-Karin Lööv.

Prisutdelningen skedde i samband med Landsbygdsdelegationens sammanträde 7 december. Priset delas ut i två kategorier, Stora landsbygdspriset och Unga landsbygdspriset samt ett hedersomnämnande.

…………….

Örebro kommuns stora landsbygdspris 2023 – Birgitta Åberg Andersson.

Motivering

”Birgitta har under många år arbetat för landsbygdsutveckling. Hennes fokus har varit Vinön med omnejd, där hon varit engagerad i Vinöns Kultur- och hembygdsförening. Där har hon drivit många frågor som är viktiga för Vinöborna. Några exempel är vatten- och avloppsfrågan och besöksnäringen på ön.

Under de senaste åren har Birgitta engagerat sig extra i Hjälmarens utveckling och hon är ordförande i Föreningen Hjälmarens vänner, som verkligen har fått fart på arbetet kring Sveriges fjärde största sjö.

Förutom allt detta, så driver hon företaget Hjälmarspärlor, där hon, bland annat, har skapat ett Bed and Breakfast på sin gård på Vinön. Birgitta äger och driver också Vinöns värdshus tillsammans med sin man. Värdshuset har lockat många kända artister till att hålla konserter där, och många duktiga kockar och krögare har lockats till Vinöns värdshus för att driva verksamheten.

Birgitta har, på olika vis, lyckats att sätta Vinön och Hjälmaren på kartan. Hon är verkligen en värdig vinnare av Örebro kommuns Stora Landsbygdspris.”

…………….

Örebro kommuns unga landsbygdspris för framgångsrikt företagande 2023 – Jim Holmgren, Holmgrens regenerativa familjegård.

Motivering

”För två år sedan flyttade Jim tillsammans med sin familj från Stockholm till Glanshammarsbygden för att starta upp Holmgrens regenerativa familjegård och odla egen ekologisk mat. Sedan gick det undan och odlingarna började snabbt producera. Numera säljer han regelbundet sina varor via Reko-ringen, visar upp gården vid Kulturglädje i Glanshammarsbygden, håller föreläsningar om odling och driver en egen gårdsbutik.

Jim är öppen för samarbeten och samarbetar med föreningar och folkhögskolor, samt har startat upp en arbetsgrupp inom trädgårdsentreprenörskap med två unga egenföretagare för att, på olika sätt, ge dem stöd i sin utveckling.

Förutom odlingarna så är Jim entreprenör inom trädfällning och trädgårdskonsultering.

Jim är en utmärkt representant för ungt entreprenörskap och företagande på vår landsbygd.”

…………….

Hedersomnämnande 2023 – Anna-Karin Lööv.

Motivering

”Anna-Karin arbetar som pedagog på Östernärke familjecentral. Ett citat från nomineringarna lyder: ” Hon ser mig, hon ser mitt barn och jag vet att hon bryr sig, så har jag känt varje gång hon och jag möts. Det magiska är att jag vet att jag inte är ensam om denna känsla.” Nomineringarna beskriver också hur Anna-Karin med kollegor ”flyttar ut” familjecentralen till mindre orter för att där skapa aktiviteter för barn och vårdnadshavare, ofta till stöttning för de som bor långt ifrån familjecentralen och inte har möjlighet till egen transport.

Ord som ofta förkommer i nomineringarna är respekt, värme, förståelse, engagemang, empati och stöttepelare. Det säger mycket om Anna-Karin, men även mycket om familjecentralernas betydelse, kanske särskilt på landsbygden, där det kan vara långt mellan husen och där förutsättningarna för transporter inte är de bästa.

Anna-Karins och Östernärke familjecentrals arbete är ett utmärkt exempel på när offentlig verksamhet bidrar till att göra det möjligt att bo på landsbygden.”

Nöje | Örebro
Örebronyheter

Källa: Örebro kommun

You must be logged in to post a comment Login