Vinterförvara båten expertens råd

By on 10 november, 2023
Arkivbild

Vinterförvara båten, expertens råd för att förebygga stöld och skador. Det är hög tid för de drygt 780 000 hushållen i Sverige som äger en båt, att förbereda den för vintermånaderna. Trots ”vintervilan” så finns det en hel del som kan hända och ny data visar att stölderna av båtmotorer ökade under sensommaren.

Nu guidar Andreas Johansson, produktspecialist på Atlantica Båtförsäkring, dig genom de viktiga förberedelserna för att minska riskerna under vinterförvaringen.

Det är hög tid att förbereda båten för vinterförvaringen, men vad ska man tänka på när man pallar båten? Och behöver man verkligen tömma båten på all utrustning? Som båtägare finns det en hel del att hålla reda på för att stå rustad inför vintern och säkerställa att båten är i toppskick när våren återvänder.

Dessutom visar ny statistik från Larmtjänst att antalet stölder av båtmotorer ökade under det tredje kvartalet, jämfört med det första halvåret 2023.*

– De allra vanligaste försäkringsärendena som kommer in till oss, kopplat till vinterförvaring av båtar, handlar om motorstöld och stöld av utrustning som förvarats i båten. Den senaste tiden har vi även sett ett ökat antal ärenden av framför allt stöld av navigationsutrustning och motordelar. Men många tråkiga skador är lätta att förebygga och du kan göra din båt eller båtmotor mindre attraktiv för tjuvarna, säger Andreas Johansson och fortsätter:

– Tänk på att tömma båten på utrustning och förvara motorn i ett låst utrymme, alternativt montera av växelhuset och förvara det på annan plats så länge det inte strider mot tillverkarens garanti. Kontrollera alltid med ditt försäkringsbolag hur just dina villkor ser ut. Och om du känner någon osäkerhet kring hur du ska göra när du tar upp båten, eller vad som gäller vid vinterförvaring, kan du med gott samvete be om hjälp från din marina eller båthandlare, avslutar Andreas Johansson.

Andreas 8 tips för upptagning och vinterförvaring av båten:

  1. Boka kranlyft: När de första frostnätterna sätter in bildas oftast en lång kö vid upptagningsplatserna. Förbered dig genom att boka en kranlyft i god tid.
  2. Pallning och förvaring: Förbered pallningen av båten. Den ska stå säkert, stabilt och med jämn viktfördelning – tänk på att båten ska stå säkert för vinden. Det gäller även för små båtar som förvaras på trailers. Se även till att förse trailern med stöldskydd. Förvara båten och motorn på ett så tryggt och säkert sätt som möjligt för att minska risken för stöld. Vinterförvara gärna hos ett varv eller marina. Om du förvarar båten hemma på en trailer ska den vara låst eller så ska hjulen vara avtagna.
  3. Rengör och fixa till skador: Gör en grovrengöring av båten utvändigt genom att avlägsna alger och snäckor – du kan spara finputsandet till våren. Slipa rent eventuella repor och andra skador i gelcoaten redan nu och låt den torka under vintern för att sedan laga på våren.
  4. Täckning av båten: Täck över båten och skydda den från regn, snö och rusk. Minimera vindfånget och se till att presenningen har en god lutning så att den inte tyngs ner av regn eller snö. Knyt inte åt för tätt då viss ventilation är nödvändig för att undvika fuktskador.
  5. Fryskonservering: Fryskonservera toalett, vattenpump och varmvattenberedare. Se dessutom till att septiktanken, kranar och slangar är tomma innan båten tas ur vattnet.
  6. Töm båten: Se till att tömma kyl och skafferi på mat och annat som kan ruttna och locka till sig ohyra. Töm även båten på mattor, dynor, andra textilier och förvara dem hemma under vintern. Se även till att tömma båten på GPS, ljudsystem och annan elektronik som kan skruvas loss och som har hög stöldrisk. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad som gäller vid förvaring av båten och motorn för att slippa eventuella extra självrisker.
  7. Motor och batterivård: Ge motorn den service, kärlek, konservering och det stöldskydd som den förtjänar för att undvika risk för olyckor och dyra kostnader. Kontrollera också båtens batterier inför vintern. Dåliga batterier är en av de vanligaste orsakerna till motorkrångel på våren så innan vinterförvaringen kan du ta hem batteriet och underhållsladda det.
  8. Passa även på att kontrollera flytvästarna över vintern. Tvätta bort eventuell smuts med varmt vatten och såpa och se över sömmar, spännen, ytterhölje och remmar så att inget är skadat. En uppblåsbar flytväst ska kontrolleras eller lämnas in för service varje år. Flytvästar ska förvaras på ett torrt ställe och helst upphängda.

För båtar med mast tillkommer ytterligare en viktig punkt. För de med avriggad mast gäller det att avriggningen sker på korrekt sätt, för att underlätta förberedelserna inför upptagningen. För båtar med riggad mast, bör man vara extra noggrann med stöttningen så att båten klarar de hårda vintervindarna.

För de båtar som förvaras i vattnet över vintern, är det viktigt att regelbundet kontrollera förtöjningar, samt hålla ett öga på vattenstånd och väderprognoser. Små förändringar kan snabbt utvecklas till stora problem om de inte upptäcks i tid. Om det varnas för starka vindar, är det viktigt att åka ut och kontrollera att båten är ordentligt förtöjd för att minimera risken för skador.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Trygg Hansa
* källa: https://www.larmtjanst.se/Aktuellt1/Press/2023/stolder-av-batmotorer-okade-under-tredje-kvartalet/

You must be logged in to post a comment Login